VCA bij hoog werkzaamheden

VCA bij hoog werkzaamheden: is dat nu echt nodig? Mensen die niet helemaal bekend zijn in de wereld van hoog werkzaamheden en die van VCA, stellen deze vraag wellicht. Want is het niet zo dat mensen die op hoogte werken hier goed voor zijn opgeleid? Dat is zeker zo. Maar toch is VCA bij hoog werkzaamheden absoluut van kracht. VCA is namelijk geen vervanger van een vakinhoudelijke opleiding, maar een belangrijke veiligheidsopleiding die daarnaast van toepassing is.

 

VCA bij hoog werkzaamheden heeft dan ook helemaal niet als doel om mensen voor te schrijven hoe zij hun werkzaamheden uit moeten voeren. Daarvoor zijn de specifieke opleidingen bedoeld. Wat VCA wel doet? VCA creëert kennis en bewustzijn zodat het risico op werkongevallen wordt gereduceerd.

De meerwaarde van VCA bij hoog werkzaamheden

De meerwaarde van VCA bij hoog werkzaamheden schuilt in een stuk algemene en breed toepasbare kennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Natuurlijk hoef je iemand die op hoogte werkt niets te vertellen over de risico’s van werken op hoogte of over het belang van het dragen van goede zekeringen. VCA bij hoog werkzaamheden gaat dan ook verder dan dat, of beter gezegd: breder.

 

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Aannemers dient hier gelezen te worden als bedrijven die opdrachten aannemen en uitvoeren, dus niet slechts aannemingsbedrijven. VCA bij hoog werkzaamheden draait om de impact van die werkzaamheden en het risico hiervan op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De VCA bij hoog werkzaamheden is niet anders dan die in andere sectoren: het gaat om hoe mensen de opgedane kennis concreet toepassen.

VCA voor medewerkers

Medewerkers die op hoogte werken en in het bezit zijn van hun VCA certificaat tonen hiermee aan dat zij beschikken over belangrijke kennis over veiligheid in het algemeen. Zij zijn in staat om tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden rekening te houden met veiligheid, gezondheid en milieu. Niet alleen voor henzelf, maar ook richting anderen. Zo draagt VCA bij hoog werkzaamheden absoluut bij aan de veiligheid en aan het terugdringen van het aantal arbeidsongevallen.

 

Maar ook voor werkgevers is VCA bij hoog werkzaamheden van toepassing. Zij dienen VCA* (onderaannemer) of VCA** (hoofdaannemer) gecertificeerd te zijn. Deze certificering is niet wettelijk verplicht, maar in de praktijk wordt het wel als zodanig beschouwd. Het is namelijk de beste manier om aan te tonen dat je als bedrijf over de noodzakelijke kennis beschikt om veilige werkomstandigheden te waarborgen voor medewerkers. Opdrachtgevers zullen in principe niet in zee willen gaan met een bedrijf dat niet VCA gecertificeerd is.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.