Telt VCA mee voor Code 95?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing. Nu zou je VCA als een vorm van nascholing kunnen zien. Het is dan ook logisch dat jij je afvraagt: telt VCA mee voor Code 95?

 

Het standaard VCA examen telt niet mee voor Code 95. VCA voorziet hier niet standaard in. Een VCA examen kun je namelijk zonder cursus maken, hoewel het absoluut aan te bevelen is om een VCA cursus te volgen. Cursisten van ARBO centrum behalen namelijk een slagingspercentage van 95%. Maar feit is: ook zonder cursus of scholing kun jij je inschrijven voor een VCA examen. Voor Code 95 is echter wel daadwerkelijke nascholing nodig. Daarom telt VCA niet mee voor Code 95.

VCA + Code 95 is wel mogelijk

Het is echter wel mogelijk om VCA inclusief Code 95 te volgen. Een VCA-certificaat is vaak verplicht op bouwplaatsen en op grote, industriële bedrijventerreinen. De chauffeur leert de gevaren van het verkeer herkennen en kan na het afronden van de code 95 VCA hierop inspelen om arbeidsongevallen te voorkomen. Ook wordt tijdens de cursus aandacht besteed aan de fysieke risico’s van de arbeid en het beoordelen van noodsituaties.

 

Na de VCA code 95 cursus dient de cursist een afzonderlijk examen afleggen om zijn VCA certificaat in ontvangst te kunnen nemen. Dit examen wordt op dezelfde dag afgenomen. Het VCA certificaat is tien jaar geldig. Let op: Code 95 zelf is slechts 5 jaar geldig. Haal je VCA + Code 95 dan zul je dus vijf jaar later opnieuw Code 95 nascholing moeten volgen.

35 uur nascholing

Om Code 95 te bemachtigen, moet er in totaal 35 uur nascholing gevolgd worden. Dat lijkt veel, maar wanneer je eenmaal je Code 95 hebt, gaat het daarna nog om gemiddeld 6 uur per jaar om in vijf jaar tijd op 35 uur te komen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »