Kan ik mijn VCA opvragen?

Het behalen van een certificaat brengt een verplichting met zich mee. Je moet namelijk te allen tijde kunnen aantonen dat je over dit certificaat beschikt. Zo toon je aan dat je voldoende bent opgeleid op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Wanneer je slaagt, ontvang je een officieel VCA certificaat dat 10 jaar geldig is. Maar wat nu als je jouw certificaat verliest of als het beschadigd raakt? Je vraagt je misschien af: kan ik mijn VCA opvragen? Dat kan. Hoe precies, dat lees je hier.

Kan ik mijn VCA opvragen? Ja, maar…

Je kunt dus zeker je VCA opvragen, maar een nieuw certificaat wordt niet verstrekt. Je VCA certificaat wordt slechts eenmalig uitgereikt. Ben je jouw certificaat kwijtgeraakt, dan zul je dus tot je volgende VCA examen moeten wachten om weer een exemplaar te krijgen.

 

Je blijft dan echter niet helemaal met lege handen achter. Het is namelijk mogelijk om een kopie van je registratie in het VCA register aan te vragen. Het VCA register wordt beheerd door de stichting VCA Infra. Hier staan alle personen in met een VCA diploma, alsmede organisaties die VCA gecertificeerd zijn. Een kopie uit het register telt volwaardig als bewijs.

Hoe kan ik mijn VCA opvragen?

Je VCA opvragen kan eenvoudig met de VCA check. Hiermee controleer je of jij in het register vermeld staat. Zolang jouw VCA nog geldig is, is dit het geval. Je kunt jezelf zoeken met behulp van naam en geboortedatum, of eventueel met je diplomanummer. Vervolgens kun je de stappen volgen om een kopie uit het register aan te vragen.

goede examens en gereguleerde examenprocedures wordt deze kwaliteit gewaarborgd.

 

VCA Infra heeft niet alleen een controlerende taak. Ook wanneer er vragen of suggesties zijn, is VCA Infra het eerste contactpunt. VCA Infra staat in contact met de examencentra en de branches (via SSVV) en kan vragen beantwoorden of feedback gebruiken voor het verder verbeteren van de VCA examens.

Daarom is de Arbopas zo handig

Wanneer je slaagt voor je VCA examen ontvang je niet alleen het officiële certificaat, maar ook een bijbehorende Arbopas. Deze Arbopas is handig, want deze geldt als bewijs van jouw VCA-registratie. Je hebt dus in principe je certificaat helemaal niet nodig (hoewel werkgevers hier om kunnen vragen). Draag daarom altijd je Arbopas bij je. Je weet nooit wanneer je deze moet tonen. Het kan voorkomen dat je tijdens het werk met een inspectie te maken krijgt.

 

Berg je VCA certificaat goed en veilig op, op een plek waar je hem niet vergeet. Bijvoorbeeld in een map met belangrijke administratie. Zo hoef je nooit opnieuw je VCA op te vragen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »