Is er een minimumleeftijd voor VCA?

VCA is de afkorting van Veiligheid, gezondheid, milieu Checklist Aannemers. VCA is speciaal bestemd voor mensen die werken in een risicovolle omgeving. Een risicovolle werkomgeving kan zijn: de bouw, petrochemische en offshore-industrie, elektrotechniek en procesbesturing. Of één van de andere meer dan 20 sectoren. Door het behalen van je VCA diploma kun jij veilig en gezond je werk (blijven) doen in bovenstaande sectoren.

Er is geen minimumleeftijd vastgesteld om deel te nemen aan de cursus VCA, maar uiteraard is er wel een minimumleeftijd verbonden aan de beroepen die hierboven zijn genoemd. Dus indirect kan je stellen: Ja, er is een minimumleeftijd voor VCA.

Wat is de minimumleeftijd voor VCA?

De minimumleeftijd voor VCA is dus niet vastgelegd, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij het behalen van een heftruck certificaat. Daar is de minimale leeftijd vastgesteld op 16 jaar. Dat is ongeveer wat je voor VCA ook aan kunt houden. Ook mensen van onder de 16 jaar mogen hun VCA behalen, maar dit is wel behoorlijk ongebruikelijk.

De VCA basiscursus

Het VCA diploma toont aan dat je beschikt over de basiskennis VGM (veiligheid, gezondheid en milieu), zoals vastgesteld door VCA. Je toont aan dat je veilig werkt, rekening houdt met je eigen veiligheid en gezondheid, maar ook die van anderen. En altijd zoveel mogelijk op een duurzame manier.

 

De VCA basiscursus duurt één dag. Aan het einde van de dag wordt de cursus afgesloten met een examen. Heb je je certificaat behaald? Dan ontvang binnen enkele dagen het officieel erkende VCA certificaat. Het certificaat is tien jaar geldig.

Tijdens de basiscursus worden onderstaande onderwerpen behandeld:

  • De wetgeving betreffende veiligheid, gezondheid en milieu;
  • De oorzaken en preventie van ongevallen;
  • Werken met en het vervoer van gevaarlijke stoffen;
  • Hoe richt je een ergonomische werkplek in;
  • Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen.

De VCA VOL cursus

Werk je als leidinggevende in de bouw, of als Zzp’er? Dan volg je de VCA VOL cursus.

 

In grote lijnen is de VCA VOL cursus gelijk aan de basiscursus. Het verschil zit erin dat leidinggevenden niet alleen verantwoordelijk zijn voor eigen veiligheid, maar ook voor die van de uitvoerende werknemers. De leidinggevende zorgt voor optimale en veilige werkomstandigheden voor alle teamleden.

 

Het examen VCA VOL bevat daarom aanvullende vragen over de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het leidinggeven aan een team. 

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »