Is een verreiker certificaat verplicht?

Deze vraag wordt vaak gesteld, want in hoeverre is het halen van het certificaat verplicht als er nergens beschreven staat dat het certificaat halen wettelijk is vastgelegd?

 

De Arbo-wet stelt dat een werkgever er alles aan moet doen om zijn werknemers en collega’s zo uitgebreid mogelijk te instrueren, opleiden en ze een zo veilig mogelijk werkomgeving moet bieden. Hoever ga je dan?

 

Dan is er nog sprake van de voorwaarden en eisen die de verzekeraar aan jou als ondernemer of bestuurder van diverse machines stelt. Verzekeraars stellen namelijk het aan kunnen tonen van een certificaat vaak wel verplicht.

 

Verstandig is het dus en eigenlijk je maatschappelijke plicht als werkgever om de collega’s die jouw machines besturen, zoals de verreiker, de heftruck, de stapelaar en overige bouwmachines, wel de cursus aan te bieden. Want niet alleen zij zullen zich zelfverzekerder voelen met een certificaat op zak, ook jij hebt meer zekerheid mocht er onverhoopt toch een bedrijfsongeval plaatsvinden.

 

Het certificaat is voor een ieder bedoelt die met de verreiker (wil) werken, die met de verreiker wil laden en lossen, verplaatsen. Met het certificaat ‘veilig werken met de verreiker’ kom je verder.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou