Is een bedrijfsnoodplan verplicht?

Het antwoord op deze vraag is in de meeste gevallen “ja”. Sinds 1994 is het verplicht om in elke publiek toegankelijke ruimte een bedrijfsnoodplan of evacuatieplan zichtbaar op te hangen. Er dient dus niet alleen een bedrijfsnoodplan gemaakt te zijn; dit dient ook voor iedereen zichtbaar te worden getoond.

Is een bedrijfsnoodplan verplicht op het werk?

Onder “publiek toegankelijke ruimte” vallen zeer veel verschillenden plekken en panden. In vrijwel alle gevallen ook het kantoor en de werkplek. De term “publiek toegankelijk” verdient wellicht wat extra aandacht. Want wat is publiek toegankelijk en wat niet? Publiek toegankelijk betekent dat het een ruimte is waarvoor men geen bijzondere autorisatie nodig heeft. Dit staat los van eventuele beveiliging.

Men zou geneigd kunnen zijn om te denken dat bijvoorbeeld een nachtclub met portiers niet publiek toegankelijk is. Hetzelfde geldt voor een kantoor dat gebruikmaakt van een pasjessysteem om toegang te bieden. Ook deze ruimtes zijn publiek toegankelijk, ondanks veiligheidsmaatregelen.

Een bedrijfsnoodplanplan is dus vrijwel altijd en overal verplicht. Het is verplicht om het plan op te hangen in een algemene, publiek toegankelijke ruimte. Ook dit is belangrijk om te weten. Binnen een publiek toegankelijk pand kunnen er ruimtes zijn die niet publiek toegankelijk zijn. Denk aan de personeelsruimte of magazijn van een winkel. Het is dus de bedoeling dat het plan zichtbaar is op een plek waar alle aanwezigen in het pand kunnen komen. Er zijn hier zelfs regels voor: op elk niveau zal er aan de ingang een evacuatieplan opgehangen moeten worden. Organisaties met verhuurlocaties (zoals B&B’s) dienen in elke verhuurunit een (vereenvoudigd) evacuatieplan te hebben.

Hulp bij het maken van een bedrijfsnoodplan

Een goed bedrijfsnoodplan moet aan enkele eisen voldoen. De specialisten van ARBO centrum zijn beschikbaar om organisaties te ondersteunen bij het maken van een evacuatieplan. Zij weten waar een goed plan aan moet voldoen en helpen om het plan in elke situatie volledig en kloppend te maken.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou