Is een brandblusser laten keuren verplicht?

Is een brandblusser laten keuren verplicht? Als je een bedrijf bent, is het antwoord: ja. Voor particulieren is deze verplichting er nog niet. Dat neemt niet weg dat het natuurlijk wel verstandig is om je brandblussers alsnog te laten keuren. Wil je weten wanneer het wel en niet verplicht is, en waarom? Hier lees je de antwoorden.

Een brandblusser laten keuren is verplicht

Een brandblusser laten keuren, is verplicht. Dat is duidelijk. Wat minder duidelijk is, is hoe vaak een brandblusser gekeurd dient te worden. Waarom een brandblusser laten keuren verplicht is, laat zich natuurlijk wel raden. Je bent als bedrijf verplicht om te zorgen voor goede veiligheid. Brandveiligheid heeft altijd prioriteit. Goede brandblussers zijn onmisbaar voor goede brandbestrijding. Vandaar dat er verplichtingen zijn die ervoor moeten zorgen dat je brandblussers altijd goed werken.

 

Hoe vaak je de brandblusser moet laten keuren, is sterk afhankelijk van het bedrijf, de sector en de aanwezige risico’s. In principe moeten brandblussers elke twee jaar gekeurd worden. Maar wanneer er sprake is van een verhoogd risico op brand, kan het zo zijn dat de keuring vaker moet plaatsvinden. In principe moeten bedrijven dit zelf aangeven en motiveren in de RI&E, maar ook externe partijen zoals toezichthouders en verzekeraars kunnen eisen stellen.

Wat als je brandblussers niet laat keuren?

Wanneer je werkt met brandblussers die niet zijn goedgekeurd, voldoe je dus niet aan de wettelijke eisen. Dit kan je op sancties komen te staan. Helemaal wanneer er een calamiteit plaatsvindt en naar aanleiding hiervan een inspectie wordt uitgevoerd. Neem dus nooit onverantwoorde risico’s en laat je brandblussers altijd keuren door gecertificeerde instanties.

 

Voor particulieren geldt geen keuringsplicht. Maar je wilt ook thuis kunnen rekenen op brandblussers die goed werken wanneer je ze nodig hebt. Laat daarom ook bij privégebruik keuringen uitvoeren. Elke twee jaar is ook hier een mooie interval.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou