Is een AED laten keuren verplicht?

Een AED wordt steeds meer gemeengoed in bedrijven. Dat is een goede zaak, want een AED kan levens redden. Dat zie je ook terug in de statistieken. Steeds meer mensen overleven een hartstilstand omdat zij met behulp van een AED succesvol worden gereanimeerd. Op het gebied van veiligheid in het bedrijf zijn er veel verplichtingen. Onder andere keuringsverplichtingen. Geldt dit ook voor een AED? Is een AED laten keuren verplicht? Nee. Hier lees je waarom.

Een AED laten keuren is niet verplicht

Een AED laten keuren is op dit moment niet verplicht. Sterker nog: het hebben van een AED is (nog) niet verplicht. Nu AED’s sterk in opkomst zijn en hun nut dubbel en dwars bewezen is, is het natuurlijk wel mogelijk en zelfs aannemelijk dat hier de komende jaren verandering in komt.

Een AED laten keuren is wel verstandig

Heb je een AED? Dan is het dus niet verplicht om deze te laten keuren. Verstandig is het wél. Met een AED wil je geen risico’s nemen. Hij is er om levens te redden en je wilt erop kunnen vertrouwen dat de AED maximale prestaties levert op het moment dat je deze nodig hebt.

 

De meeste AED’s voeren met regelmaat zelftests uit. Hieruit blijkt of alles correct werkt. Maar de AED kan niet alles testen. In de loop der tijd neemt de batterijcapaciteit wellicht af. Maar er kunnen ook problemen optreden met de elektroden of het display, om maar enkele zaken te noemen. Een periodieke keuring kan dit voorkomen. Niet alleen kunnen eventuele problemen worden geconstateerd: ze kunnen ook direct worden opgelost. De kosten vallen bovendien mee. Op deze vorm van veiligheid wil je toch niet beknibbelen bij zo’n belangrijk apparaat?

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou