Ik wil leidinggevende worden: moet ik nu al een VCA VOL hebben?

Je hebt de ambitie om leidinggevende te worden. De mogelijkheid is er (op termijn) en je weet dat je over de vaardigheden beschikt. Maar de VCA is er natuurlijk ook nog. Je werkt momenteel waarschijnlijk met een VCA basiscertificaat en je vraagt je af: ik wil leidinggevende worden: moet ik nu al een VCA VOL hebben? Nee, dat hoeft niet. In dit artikel leggen wij je uit hoe het zit.

Leidinggevende worden in de toekomst? Nu nog geen VCA VOL nodig

Om als leidinggevende te mogen werken, zul je in het bezit moeten zijn van het VCA VOL certificaat. VCA VOL, waarbij vol staat voor “Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden”, is specifiek bedoeld voor medewerkers met een functie die jij ambieert. Als leidinggevende medewerker heb je nieuwe verantwoordelijkheden. Daar horen ook bepaalde kennis en competenties bij.

 

Dit betekent echter niet dat jij nu al in het bezit van VCA VOL moet zijn. Jouw werkgever mag je al een leidinggevende functie in de toekomst geven, alleen mag je nog niet als zodanig werken totdat jij jouw VCA VOL hebt. Daarom zal je benoeming niet van de ene op de andere dag plaatsvinden, waarschijnlijk. Het kan zo zijn dat je leidinggevende wordt zodra je jouw VCA VOL hebt gehaald. En op voorwaarde van, bovendien.

 

Jouw werkgever zal je waarschijnlijk de kans en de tijd geven om op tijd je VCA VOL te halen. Je wordt bijvoorbeeld per een van te voren bepaalde datum leidinggevende. Haal jij voor die datum je VCA VOL certificaat, dan is er niets aan de hand.

Werken als leidinggevende: dan is VCA VOL werk nodig

Wil je daadwerkelijk kunnen werken als leidinggevende, dan is VCA VOL wel nodig. Zorg er dus altijd voor dat je het VCA VOL certificaat op tijd behaalt. Ga je aan het werk als leidinggevende zonder VCA VOL certificaat, dan breng jij jezelf en je werkgever mogelijk in de problemen. Zeker wanneer er zich een calamiteit voordoet of de inspectie langskomt.

Wanneer mag je VCA VOL halen?

Je hoeft dus nog niet direct je VCA VOL te halen wanneer je uitzicht hebt op een functie als leidinggevende. Het mag echter wel. Sterker nog: het is zelfs verstandig om te doen. Je weet dan dat je erop voorbereid bent.

 

Ligt een promotie nog niet direct in het verschiet en besluit je desondanks toch om alvast je VCA VOL te halen, dan komt die promotie misschien wel dichterbij. Mocht je elders gaan solliciteren, dan ben je met een VCA VOL certificaat op zak kansrijker voor een goede baan.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »