Het verschil tussen een VCA certificaat en diploma

Er ontstaan nog wel eens onduidelijkheden als men praat over een VCA certificaat en een VCA diploma. Zit hier nou verschil in? En wat zijn die verschillen dan? In dit artikel leggen wij je uit wat het verschil is tussen een VCA certificaat en een VCA diploma. 


Wanneer je het hebt over een VCA certificaat of diploma worden de termen nog wel eens door elkaar gebruikt. Oeps.. Ook wij maken ons hier af en toe schuldig aan 😉.  

Wanneer spreek je over een VCA diploma?

Officieel praat je over een VCA diploma wanneer het om een persoonsgebonden bewijs gaat. Dus volg jij bijvoorbeeld een VCA cursus inclusief examen en maak je het examen met een positief resultaat, dan heb jij een VCA diploma. 

Waarom zou je een VCA diploma halen?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Als je een op een risicovolle werkplek werkt, is over het algemeen VCA verplicht. Dit is gedaan om personen bewust te maken van bewust veilig werken, rekening te houden met het milieu en om bedrijfsongevallen te voorkomen. 

Welke VCA diploma’s zijn er te halen?

VCA basis; Is bedoeld voor iedereen die werkzaam is op risicovolle werkplekken. 

 

VCA VOL; Is bedoeld voor leidinggevende op risicovolle werkplekken die werknemers bewust willen maken van veiligheid, milieu en gezondheid.

 

VIL-VCU; Is bedoeld voor intercedenten en uitzendbureaus die werkzaam op risicovolle werkplekken. 

 

Wil je meer weten over de verschillende VCA diploma’s lees dan onze blog die hier nog dieper op in gaat: Welke VCA cursus heb ik nodig?  

Waarom zou een organisatie zich laten certificeren?

Wanneer je het hebt over een VCA certificaat dan gaat het om een organisatie gebonden bewijs. Een organisatie kan zich VCA laten certificeren door een onafhankelijk erkend exameninstelling. 

 

Als organisatie zijn er meerdere voordelen om gecertificeerd te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld aantonen dat je als organisatie veilig werken hoog in het vaandel hebt. Sommige opdrachtgevers eisen een VCA certificering van een organisatie voor zij de opdracht krijgen. 

 

Wil jij jouw organisatie VCA certificeren dan is het raadzaam om te beginnen met het maken van een RI&E. Hierin kan je dat structureel toewerken naar een veilige werkomgeving alvorens je een erkende VCA exameninstelling uitnodigt.  

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »