Een ontruimingsoefening: hoe vaak per jaar?

Als bedrijf ben je verplicht om te zorgen voor een deugdelijk ontruimingsplan. Het hebben van een plan alleen is niet genoeg. Je zult ook ontruimingsoefeningen moeten houden. Een ontruimingsoefening is belangrijk omdat je hierbij theoretische kennis in de praktijk brengt en kunt controleren of een ontruiming in het geval van een daadwerkelijke calamiteit goed verloopt. Ook krijgen BHV’ers de mogelijkheid om hun taken te oefenen en weet ook personeel hoe het is om het pand te moeten ontruimen. Maar hoe vaak per jaar moet een ontruimingsoefening plaatsvinden?

Een ontruimingsoefening: vaak vaak per jaar?

Een ontruimingsoefening legt best wat druk op de organisatie. Iedereen dient namelijk het pand te verlaten en dat betekent dat werkzaamheden worden stilgelegd. Het is ook zeker geen kwestie van “iedereen eruit en weer erin”. De oefening moet goed worden voorbereid, alle protocollen en handelingen moeten worden gesimuleerd tijdens de oefening en de oefening moet na afloop worden geëvalueerd.

 

Omdat het een behoorlijke operatie is, is het natuurlijk niet te doen om elke maand te oefenen. Dat is in principe ook niet nodig. Er moet altijd een goede afweging worden gemaakt tussen veiligheid en druk op de organisatie. Vandaar dat een ontruimingsoefening in de basis jaarlijks plaats dient te vinden.

 

Voor sommige organisaties geldt dat een ontruimingsoefening vaker dan eens per jaar plaats dient te vinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor bedrijven waarin gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, of waar om andere redenen sprake is van een verhoogd risico. Ook verzekeraars kunnen als eis stellen dat er vaker dan jaarlijks een ontruimingsoefening plaatsvindt.

Hulp bij het uitvoeren van een goede oefening

Het is natuurlijk niet alleen cruciaal dat een ontruimingsoefening vaak genoeg plaatsvindt: deze moet ook goed zijn. Een goede ontruimingsoefening bootst een daadwerkelijke noodsituatie zo gedetailleerd mogelijk na. ARBO centrum kan hierbij helpen. Onze specialisten kunnen samen met jou een ontruimingsoefeningen bedenken en opzetten. Na afloop van de oefening kan deze uitgebreid geëvalueerd worden en kunnen eventuele learnings worden meegenomen in het ontruimingsplan, zodat een volgende ontruiming of ontruimingsoefening nog beter verloopt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ontruimingsplattegrond

Ontruimingsplattegrond Een ontruimingsplattegrond is één van de belangrijkste voorzieningen bij een calamiteit. Wanneer er een ontruiming plaats dient te vinden, is het van cruciaal belang

Lees verder »