De voordelen van een IPAF certificaat

Om op een hoogwerker te mogen werken, dien je in het bezit te zijn van een geldig certificaat. Er zijn vier verschillende categorieën hoogwerkers. Voor elk van deze categorieën kun je een hoogwerker certificaat behalen. Daarmee ben je er, toch? Wellicht niet. Want er is ook nog zoiets als het IPAF certificaat. Wat dat precies en wat zijn de voordelen van een IPAF certificaat? Je leest het hier.

Wat is een IPAF certificaat?

Een IPAF certificaat is een internationaal erkend hoogwerker certificaat. Veel landen hebben hun eigen regels en certificaten. Werk je alleen in Nederland, dan kun je het Nederlandse hoogwerker certificaat behalen. Met dit certificaat kun je aantonen dat je voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van veiligheid.

 

Omdat elk land zo zijn eigen regels en certificaten heeft, is het hoogwerker certificaat alleen geldig in Nederland. Het IPAF certificaat is bedacht om één standaard te bedenken voor alle landen. En om er zo dus voor te zorgen dat je met één certificaat overal mag werken. IPAF staat voor “International Powered Access Federation”. De organisatie hierachter heeft grote invloed op de internationale regelgeving en veiligheidsbeleid.

Wat zijn de voordelen van een IPAF certificaat?

Het grote voordeel van het IPAF certificaat hebben wij al aangestipt: je mag hiermee op een hoogwerker werken in het buitenland. Een IPAF certificaat is niet voor iedereen interessant of relevant. Werk je nooit in het buitenland, dan zul je dit certificaat niet nodig hebben.

 

Het IPAF certificaat biedt ook voordelen voor werkgevers. Werkgevers die buitenlandse krachten willen inzetten, hoeven deze medewerkers geen hoogwerker cursus te laten volgen wanneer ze al in het bezit zijn van hun IPAF certificaat.

 

Een derde voordeel van een IPAF certificaat is zijn lange geldigheid. Net als het nationale hoogwerker certificaat is ook het IPAF certificaat vijf jaar geldig. Het is dus geen loze investering wanneer blijkt dat je er niet direct van gebruik hoeft te maken. In vijf jaar tijd kan een hoop gebeuren.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou