De verschillen tussen VCA* en VCA**

Wat zijn de verschillen tussen VCA* en VCA**? Voordat wij hier dieper op ingaan, is het belangrijk om te weten dat er deze twee vormen van VCA specifiek bedoeld zijn voor onderaannemers (VCA*) en hoofdaannemers (VCA**). Voor wie hier nog niet helemaal bekend mee is: met aannemers worden in dit geval niet louter aannemingsbedrijven bedoeld. De term “aannemer” slaat hier op het bedrijf dat een project of opdracht uitvoert. Dit kunnen dus bedrijven in tal van sectoren en hoedanigheden zijn.

 

Het is dus belangrijk om als bedrijf in het bezit te zijn van het juiste certificaat. De regels zijn als volgt:

 

  • Hoofdaannemers dienen altijd in het bezit te zijn van een VCA** certificering
  • Onderaannemers dienen altijd in het bezit te zijn van een VCA* certificering
  • ZZP’ers dienen ook een VCA* of VCA** certificaat te hebben, afhankelijk van hoe zij worden ingezet
  • Bedrijven met meer dan 35 werknemers dienen altijd een VCA** certificering te hebben, ook als zij alleen worden ingeschakeld als onderaannemer

De verschillen tussen VCA* en VCA** uitgelegd

Zowel VCA* als VCA** richt zich primair op de belangrijkste aspecten van VCA: veiligheid, gezondheid en milieu. Bedrijven hebben de wettelijke verplichting om te zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden. Die verplichting geldt niet alleen voor hoofdaannemers. Ook als onderaannemer heb je deze verplichting en ben je verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Veiligheid garanderen kan alleen wanneer je over de juiste kennis beschikt. Bedrijven moeten dit kunnen aantonen. VCA is hiervoor het meest gebruikte instrument. Sterker nog: veel werkgevers (ook medewerkers moeten een VCA certificaat hebben) stellen het hebben van een VCA certificaat zelfs verplicht. Ook opdrachtgevers kunnen dit verplichten. Dit betekent dat je als hoofdaannemer of onderaannemer vrijwel geen kans hebt om zonder de certificering een opdracht binnen te halen.

De verschillen tussen VCA* en VCA** zitten vooral in de extra verantwoordelijkheden voor hoofdaannemers. VCA* is vooral gericht op de kern: het veilig uitvoeren van arbeid met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu. Ook bij VCA** is hier vanzelfsprekend sprake van. Van hoofdaannemers wordt echter meer verwacht. Daarom is VCA** ook gericht op onder andere beleid, structuur en planvorming. Zo wordt ervoor gezorgd dat hoofdaannemers op alle aspecten hun werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren. Hoe meer kennis hoofdaannemers en onderaannemers hebben op het gebied van veiligheid, des te veiliger mensen kunnen werken en des te kleiner de kans is op ongelukken.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.