transport en logistiek cursus

Alles weten over transport en logistiek cursussen?

ARBO centrum heeft alle kennis over stapelaar cursussen in huis. Al deze kennis delen we maar al te graag met onze bezoekers. We hebben alles over transport en logistiek cursussen op een pagina gezet. Met een klik op onderstaande button ga je naar de pagina met transport en logistiek cursussen!

Wat is transport?

Wat is transport? Dat lijkt een simpele vraag. Laten wij ‘m iets anders stellen: wat is transport precies in het begrip transport en logistiek, bijvoorbeeld? Deze termen worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Transport heeft ook een brede betekenis. Zoek maar eens online: alleen al in online encyclopedieën vind je meer dan twintig verschillende definities. Transport is vervoer, maar ook dit is geen goede beschrijving. Er zijn immers verschillende vormen van transport. Zou een vrachtwagenchauffeur transport van data bijvoorbeeld onder transport scharen? Niet in dezelfde categorie in elk geval. Daarom gaan wij in deze blog in op de definitie van transport binnen de sector transport en logistiek.

Wat is transport dan precies in deze sector?

In de sector transport en logistiek wordt met transport het vervoeren of verplaatsen van goederen verstaan. Dat kan zijn per voertuig, vaartuig of vliegtuig. Wist je dat de term “transport” de lading op verschillende manieren dekt? De term is namelijk een samenstelling van de Latijnse termen “trans” (over) en “portare” (dragen). Maar het kan ook doorheen (trans) en haven (porta) betekenen.

 

Kijk je binnen de sector transport en logistiek dan zijn medewerkers in transport verantwoordelijk voor het verplaatsen van goederen van A naar B. Denk bijvoorbeeld aan het afleveren van goederen vanuit de haven naar het distributiecentrum, of vanuit de groothandel naar de retailer.

Welke banen zijn er in transport?

Wie aan een baan in transport denkt, denkt waarschijnlijk direct aan een functie als vrachtwagenchauffeur. Transport maakt echter onderdeel uit van een grotere keten. Vandaar dat zo vaak de link met logistiek wordt gelegd. De twee zijn met elkaar verbonden. Want rondom transport vinden zeer veel andere werkzaamheden plaats. Denk aan allerlei administratieve taken, maar bijvoorbeeld ook het laden en lossen van vrachten. Waar transport begint, gaat vaak heel wat voorbereiding aan vooraf. Waar een transport eindigt, gaat de keten door. Transport vindt dus plaats in de complete keten van logistiek (de keten van productie tot levering aan eindgebruiker), vaak meerdere malen.

Heb je voor werken in transport certificaten nodig?

Het kan zo zijn dat je voor het werken in transport certificaten nodig hebt. Natuurlijk heb je, afhankelijk van het voertuig dat je bestuurt, een rijbewijs nodig, plus waarschijnlijk Code 95 nascholing (als je beroepschauffeur bent). Maar vervul je een bredere rol in de logistieke keten, dan kan het zo zijn dat je een cursus transport en logistiek moet volgen, bijvoorbeeld om andere voertuigen te mogen besturen, zoals een zijlader of terminaltrekker. Wat dat is het leuke aan werken in transport: je kunt je op veel manieren specialiseren en nieuwe uitdagingen vinden.

Heb je een vraag?
Maandelijks blog
overzicht ontvangen?

Gerelateerde cursussen

Altijd een vestiging in de buurt

Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!

Alkmaar
AlkmaarMeer informatie
Lees verder
Otterkoog 93 d
1822BX Alkmaar
Amsterdam
AmsterdamMeer informatie
Lees verder
Nieuwe Hemweg 24
1013 CX Amsterdam
Apeldoorn
ApeldoornMeer informatie
Lees verder
Stadhouders Molenweg 70A
7317 AW Apeldoorn
Breda
BredaMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 4
4823 AG Breda
Capelle (Rotterdam)
Capelle (Rotterdam)Meer informatie
Lees verder
Essebaan 40
2908 LK Capelle a/d IJssel
Gorinchem
GorinchemMeer informatie
Lees verder
Papland 13-K
4206 CK Gorinchem
Groningen
GroningenMeer informatie
Lees verder
Sportlaan 2
9791 LX Ten Boer
Hengelo
HengeloMeer informatie
Lees verder
Aquamarijnstraat 143
7554 NP Hengelo
Lelystad
LelystadMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 3A
8211 AK Lelystad
Maastricht
MaastrichtMeer informatie
Lees verder
Malbergsingel 62
6218 AV Maastricht
Nijkerk
NijkerkMeer informatie
Lees verder
Stationsweg 22
3862 CG Nijkerk
Nijmegen (VCA)
Nijmegen (VCA)Meer informatie
Lees verder
Kamerlingh Onnesstraat 6b
6603 AZ Wijchen
Venlo
VenloMeer informatie
Lees verder
Columbusweg 49
5928LA Venlo
Venray
VenrayMeer informatie
Lees verder
Macroweg 22
5804 CL Venray
Waddinxveen
WaddinxveenMeer informatie
Lees verder
Nijverheidsweg 2
2742 RG Waddinxveen
Wolvega
WolvegaMeer informatie
Lees verder
Frisaxstraat 3
8471 ZW Wolvega
Zoetermeer
ZoetermeerMeer informatie
Lees verder
Aluminiumstraat 47
2718 RB Zoetermeer
Zwolle
ZwolleMeer informatie
Lees verder
Baileystraat 2-D
8013 RV Zwolle

Veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

Je wilt natuurlijk slagen voor je cursus en een goede voorbereiding treffen.
Bij ARBO centrum is het lesmateriaal van de cursus zo ontwikkeld dat je niet persé voorbereiding nodig hebt, ongeacht ervaring of geen ervaring.

Inhoud accordeon

Er wordt van werkgevers vereist dat ze kunnen aantonen dat hun personeel kundig is en voldoende instructie hebben gehad. Mocht er een ongeval plaatsvinden, dan moet een bedrijf kunnen aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekering dat de werknemer een gedegen instructie heeft gehad. Dat kan d.m.v. een certificaat. Het is dus voor een werkgever van belang om zijn werknemers deel te laten nemen aan een cursus.

Inhoud accordeon

Nee, dit is zowel theorie als praktijk. Goed, dat je voor het eerst leest dat een transport en logistiek cursus niet alleen maar praktijk is, kan een beetje een teleurstelling zijn. We snappen dat het praktijkgedeelte toch het gedeelte is waar je het meeste naar uitkijkt. Helaas zou alleen praktijk gewoon niet werken. Om veilig en capabel jouw bedrijfsvoertuig in de praktijk te kunnen besturen, moet je natuurlijk bepaalde theoretische kennis hebben. Dit is verplicht, want in het officiële examen dat direct na de cursus volgt, worden theorie en praktijk getoetst.

Lees meer

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.