Wat is een Rautekgreep?

Wil je een slachtoffer na een ongeval verplaatsen naar een veilige locatie, dan gebruik je vaak de Rautekgreep.

De Rautekgreep

Wil je een slachtoffer na een ongeval verplaatsen naar een veilige locatie, dan gebruik je vaak de Rautekgreep. Met behulp van deze greep kan iemand die gewond is snel maar wel over een kleine afstand verplaatst worden. Het aanleren van de Rautekgreep is een onderdeel van onze BHV cursus.

Op een drukke weg of in ene brandend huis

Vaak wordt sterk aangeraden om iemand die gewond is op de plek zelf te behandelen, dit omdat er immers sprake kan zijn van inwendig letsel. En mensen verplaatsen met inwendig letsel is niet heel verstandig. Soms kun je echter niet anders bijvoorbeeld als iemand op een drukke weg ligt of in een brandend huis, om maar eens iets te noemen.

Doorloop de volgende stappen

Om de Rautekgreep goed toe te passen dien je wel een aantal stappen zorgvuldig te doorlopen. In eerste instanatie ga je gebukt achter de linkerschouder van de gewonden zitten, om vervolgens de rechtervoet achter het hoofd van de gewonde te plaatsen. Daarna schuif jij je handen in de oksels van de persoon die gewond is en trek je die in een ruk omhoog. Je eigen lichaam ondersteunt de gewonde daarbij. Nadat je daarna je armen onder beide oksels door geduwd hebt beweeg je de onderarm van de gewonde op zo’n manier dat die horizontaal voor de borst komt te liggen.

Start noodzakelijke handelingen

Nog ben je niet klaar, want je plaatst nu je handen over de onderarm die op de borst ligt, je houdt de gewonde meneer of mevrouw dicht tegen je aan en heft de gewonden op, zoveel mogelijk met een rechte rug. Dan is het nog een kwestie de dichtstbijzijnde veilige plek te vinden waar je hem of haar voorzichtig neerlegt, waarbij je het hoofd steeds ondersteunt. Op die veilige plek kunnen vervolgens de noodzakelijke handelingen gestart worden.

Haast geboden

De Rautekgreep pas je alleen toe als er tijd is, soms kan dit niet als nog meer haast geboden is, of als het slachtoffer bedolven is of simpelweg te zwaar is om te tillen. Is dat het geval, dan moet een andere manier van verplaatsen toegepast worden. Tijdens een BHV cursus wordt geleerd om de Rautekgreep toe te passen. Tenslotte: de Rautekgreep kun je ook in de auto toepassen, al zijn de te doorlopen stappen dan wel anders. In eerste instantie haal je dan de voeten onder de pedalen vandaan en haal je de gordel los oor met je rechterarm tegen de stoelleuning te duwen en met je linkerarm de knop in te drukken. Je kunt de gordel ook doorsnijden met je linkerarm om te voorkomen dat het slachtoffer naar voren valt.

Hoofden buiten de auto

Vervolgens steek je de rechterarm achterlangs onder de rechteroksel door en trek je met de rechterarm de gewonde naar je toe. Schuif dan je linkerarm onder de linker oksel door en leg die naast je rechterhand op de onderarm van het slachtoffer. Trek vervolgens de gewonde tegen je aan en beweeg richting de deur van de auto. Zijn de hoofden buiten de auto, trek dan je benen en rug recht en sleep zo de gewonde uit de auto.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.