Welk VCA diploma hebben jouw medewerkers nodig?

B-VCA, VCA VOL en VIL-VCU. 3 verschillende VCA-opleidingen voor 3 verschillende soorten bedrijven. Maar is een VCA diploma verplicht? Welke hebben jouw medewerkers nodigEn waarom? In deze blog leggen we je uit wat het verschil is tussen de 3 opleidingen en welke jouw medewerkers nodig hebben om veilig te werken.

Een meneer en een mevrouw bij een container aan het discussiëren over VCA

Scroll om verder te lezen >>

Wil je ook een VCA cursus volgen?

B-VCA

B-VCA of ook wel basisveiligheid VCA. Deze is aan te raden voor iedere professional die werkzaam is in een risicovolle werkomgeving. Denk aan bijvoorbeeld de bouw, de petrochemie, off-shore bedrijven, elektrotechniek of procesbesturing. Met een VCA basis diploma laat je zien dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Tijdens de cursus leren de medewerkers belangrijke wet- en regelgeving. Gevaarlijke situaties herkennen en voorkomen. Maar ook leren ze hoe je moet handelen als er toch een gevaarlijke situatie voor komt. B-VCA is belangrijk voor vast en tijdelijk personeel. 

VOL-VCA

VOL-VCA staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevende VCA. Heb je een leidinggevende functie in een risicovolle werkomgeving? Of ben jij een ZZP’er die als onderaannemer werkt? Dan heb je VOL-VCA nodig! Tijdens een VOL-VCA cursus leer je hetzelfde als tijdens een B-VCA cursus. Het grote verschil is dat je tijdens de cursus alles gaat leren vanuit het oogpunt van een leidinggevende. Bij het VOL-VCA examen krijg je meer vragen en moet je er ook meer goed hebben om te slagen. Er wordt namelijk van jou verwacht dat je niet alleen weet wat veilig gedrag is, maar ook hoe je dit moet stimuleren. 

VIL-VCU

VIL-VCU is vergelijkbaar met VOL-VCA maar dan bekeken vanuit de uitzendbureaus. Zo leer je meer over de wetgeving en veiligheid voor personeel dat in- en uitgeleend wordt aan andere bedrijven. Er wordt dus geleerd waar je op moet letten als uitgeleende medewerker.

VCA verplicht

Een VCA diploma is momenteel volgens de wet niet verplicht. Wel zien we steeds vaker dat opdrachtgevers het kunnen verplichten en dus de medewerkers geweigerd kunnen worden, op bijvoorbeeld een bouwplaats, als zij geen geldig VCA diploma hebben. Daarnaast heet een risicovolle werkomgeving natuurlijk niet voor niets risicovol en wil je dat ongevallen voorkomen worden en jouw medewerkers op een veilige manier, met zo min mogelijk gevaar, hun werk kunnen doen

Gerelateerde producten

Veiligheidshelm

Veiligheidshesje

Veiligheidsschoenen

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?