Wanneer draag je wel of geen gehoorbescherming?

Wanneer draag je wel of geen gehoorbescherming? Je kunt een heel eenvoudig antwoord op deze vraag geven. Wanneer jij je namelijk afvraagt of het misschien wijs is om gehoorbescherming te dragen, dan is dát het moment dat je dit ook doet. Natuurlijk zijn er regels voor en daar vertellen wij je dadelijk meer over. Maar met gehoorbescherming kun je eigenlijk niet voorzichtig genoeg zijn. Neem gewoon het zekere voor het onzekere. Je loopt al sneller een risico op gehoorbeschadiging dan je waarschijnlijk denkt.

Gehoorbescherming

Scroll om verder te lezen

Een VCA cursus volgen?

Wanneer draag je wel of geen gehoorbescherming? Dit zijn de regels

Voor het dragen van gehoorbescherming bestaan duidelijke regels. De verplichting tot het dragen van gehoorbescherming is afhankelijk van het geluidsniveau. Het loopt stapsgewijs op. Vanaf een blootstelling aan een geluidsniveau van 80 decibel, loop je het risico op gehoorbeschadiging. Werkgevers zijn verplicht om vanaf dit geluidsniveau gehoorbescherming aan te bieden. Het is echter aan medewerkers zelf om te bepalen of zij hier ook gebruik van willen maken.

 

Vanaf 83 decibel is het dragen van gehoorbescherming verplicht. Er mag dan per dag maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming gewerkt worden. Bedraagt het geluidsniveau 85 decibel of meer, dan is gehoorbescherming altijd verplicht.

Hier zitten wel wat mitsen en maren aan. Het betreft hier gemiddelden. In een omgeving waarin normaal gesproken geen verhoogd geluidsniveau is, maar waar kortstondig bij bepaalde werkzaamheden een hoog geluidsniveau wordt gehaald, is het dragen van gehoorbescherming niet verplicht (maar wel aan te raden).

Wat voor soort gehoorbescherming draag je dan?

Er zijn diverse vormen van gehoorbescherming. Zo zijn er diverse soorten oordoppen en oorkappen te koop, waar je bij ARBO winkel voor terecht kunt. Oordoppen zijn voordelig, snel en eenvoudig en bieden in veel omgevingen genoeg geluidsdemping. In echt lawaaiige omgevingen kan het echter noodzakelijk zijn om oorkappen te dragen. Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien je graag van advies.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Veiligheidshelm

Werkhandschoenen

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?