Waarom werken met valbeveiliging belangrijk is

Werken met valbeveiliging is verplicht bij werken op hoogte. Gelukkig houdt vrijwel iedereen zich aan deze verplichting. Het is dan ook niet moeilijk om het belang van valbeveiliging uit te leggen. Maar toch: sceptici zijn er altijd. Net als mensen die denken “dat het allemaal wel meevalt.” Ook zijn er waarschijnlijk mensen die helemaal geen idee hebben wat valbeveiliging is. Wie zijn eerste stappen zet in een sector waar werken op hoogte, komt hier natuurlijk al snel genoeg achter. Maar voor iedereen die het nog niet weet of nieuwsgierig is: dit is waarom werken met valbeveiliging belangrijk is.

Waarom valbeveiliging

Scroll om verder te lezen >>

Wil je ook een hoogwerker cursus volgen?

Werken met valbeveiliging redt letterlijk levens

De naam “valbeveiliging” in combinatie met “werken op hoogte” zegt natuurlijk eigenlijk al genoeg. Een val in combinatie met werken op hoogte is zeer gevaarlijk. In veel gevallen kan dit zelfs fataal zijn. Valbeveiliging redt letterlijk levens. Het zorgt er namelijk voor dat een val helemaal niet gemaakt kan worden.

 

Hoe werkt dit precies? Met valbeveiliging zit je met een harnas vast aan de bak waarin je werkt (of aan een vast gedeelte van bijvoorbeeld een ander platform). Het harnas voorkomt te veel bewegingsvrijheid. Dit betekent dat je niet ver genoeg kunt bewegen om over de rand of van een platform af te vallen.

Je voldoet ermee aan je wettelijke verplichtingen

Een andere reden waarom werken met valbeveiliging belangrijk is, is heel simpel: je voldoet hiermee aan je wettelijke verplichtingen. Maak je geen gebruik van valbeveiliging, dan ben je in overtreding. Niet alleen werk je dan onveilig; je kunt ook problemen krijgen met inspectie of verzekeraars.

Je kunt je beter focussen op je werk

Wanneer je valbeveiliging draagt, weet je zeker dat je veilig aan het werk bent. Dat zorgt voor gemoedsrust en zorgt ervoor dat jij je beter kunt focussen op je werk. Je hoeft je geen zorgen te maken over hoe je staat of beweegt.

Een voorbeeld voor anderen

Werken met valbeveiliging is natuurlijk vooral belangrijk omdat het bescherming biedt. Maar het zorgt ook voor een stuk uitstraling. Naar collega’s toe, maar ook naar de hele omgeving. Iedereen ziet dat er een professional aan het werk is die zorg draagt voor veiligheid. Dat is een goede zaak.

Valbeveiliging aanschaffen in onze webshop

Heb jij valbeveiliging nodig? Schaf deze dan eenvoudig aan in onze webshop. Heb je vragen of advies nodig? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde producten

Valbeveiliging

Veiligheidshelm

Veiligheidsschoenen

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?