4 manieren om veilig met de hoogwerker te werken

Dat het belangrijk is om veilig met een hoogwerker te werken, dat hoeven wij natuurlijk niemand te vertellen. Maar hoe doe je dat nu? Daar kan uiteraard wel het een en ander over worden verteld. Lees deze 4 manieren om veilig met de hoogwerker te werken.

Hoogwerker

Begin met een goede inspectie vooraf

Wanneer je met een hoogwerker werkt, ben je hier behoorlijk van afhankelijk. Je wilt de absolute zekerheid hebben dat de hoogwerker veilig is voordat je aan het werk gaat. Begin daarom altijd met een inspectie. Controleer de hoogwerker op de belangrijkste punten en werk een checklist af. Door dit consequent te doen ontdek je vroegtijdig wanneer er iets niet in orde is. Is de checklist helemaal in orde, dan weet je dat je aan de slag gaat met een veilige hoogwerker.

Laat de hoogwerker goed onderhouden

Hoewel het belangrijk is om de hoogwerker elke keer goed te controleren is dit nog niet genoeg. Laat de hoogwerker goed onderhouden door een professionele, gecertificeerde partij. Hiermee zorg je voor een hoogwerker in een goede conditie. Dankzij goed onderhoud blijft de hoogwerker goed werken. Ook worden onderdelen die slijten tijdig vervangen.

Gebruik valbeveiliging

Tot zover de hoogwerker zelf. Veiligheid is niet alleen afhankelijk van de hoogwerker zelf: het gaat er natuurlijk vooral ook om hoe je deze gebruikt. Zorg er daarom ook voor dat je altijd veilig aan het werk gaat. Dat doe je onder andere door valbeveiliging te gebruiken. Met valbeveiliging voorkom je dat je een val uit de bak kunt maken. Je draagt een harnas dat gezekerd is aan een vast punt in de bak van de hoogwerker.

Werk alleen met de juiste certificaten

Voor goede veiligheid is kennis nodig. Veilig werken met een hoogwerker is alleen mogelijk wanneer je beschikt over de juiste kennis om dit te doen. Dit betekent dat je twee certificaten nodig hebt: je VCA certificaat is belangrijk op het gebied van algemene kennis van veiligheid. Daarnaast heb je natuurlijk ook specifieke kennis nodig van het veilig werken met de hoogwerker. Daarom is je hoogwerkercertificaat verplicht.

Behaal je hoogwerkercertificaat bij ARBO centrum

Moet jij nog je hoogwerkercertificaat behalen? Schrijf je dan in voor een hoogwerker cursus van ARBO centrum. Wij beschikken over diverse locaties door heel het land, dus er is altijd een locatie bij jou in de buurt. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.