Verschil tussen hoofd BHV en ploegleider

De BHV-organisatie kent, wanneer er sprake is van meerdere BHV’ers, een bepaalde structuur. Wie deze bekijkt, zal zien dat er zowel een hoofd BHV als een ploegleider is. Maar wat is nu het verschil tussen het hoofd BHV en de ploegleider? Wie is er nu eigenlijk leidinggevende of hoofdverantwoordelijke? Dat hangt helemaal van de situatie af. Wij leggen je graag het verschil uit.

Hoofd bhv hesje

Scroll om verder te lezen >>

BHV cursus volgen?

Wat doet een hoofd BHV?

Het hoofd BHV staat bovenaan de BHV-organisatie, maar dan vooral op administratief en organisatorisch vlak. Het hoofd BHV kan zelf ook een “gewone” BHV’er zijn, maar heeft een cruciale extra taak, of beter gezegd: hoofdtaak. Het hoofd BHV is medeverantwoordelijk voor het beleid op het gebied van BHV. Hij/zij denkt mee over de invulling van BHV binnen de organisatie en houdt de benodigde documenten bij. Het hoofd BHV ziet erop toe dat gemaakte afspraken worden nagekomen en rapporteert alles wat op het gebied van BHV van belang is.

Wat doet een ploegleider?

Ook de BHV ploegleider heeft een cruciale en leidinggevende rol. Echter: op een ander vlak. De ploegleider is de man/vrouw “in het veld”. De ploegleider draagt de verantwoordelijkheid over het team van BHV’ers. De ploegleider is bij een calamiteit het primaire aanspreekpunt en delegeert taken onder zijn/haar collega’s. Natuurlijk voert de ploegleider zelf ook BHV-werkzaamheden uit wanneer de situatie hierom vraagt en dit toelaat.

Hoofd of ploegleider?

Dan is voor jou misschien de vraag: wil je hoofd BHV of ploegleider worden? Allebei zijn geweldige rollen waarmee je het bedrijf en je collega’s helpt. Kijk vooral goed naar wat bij jou past.Heb jij van nature autoriteit, kun je bondig en helder uitleg geven en heb je de kalmte om taken goed te delegeren? Dan is de functie van ploegleider zeker geschikt voor jou. Ben jij beleidstechnisch en administratief sterk en kun je kennis perfect overbrengen op mensen, dan is hoofd BHV misschien wel de functie voor jou.

Je BHV certificaat halen

Je weet nu het verschil tussen hoofd BHV en ploegleider. Misschien ben je enthousiast geworden. Voor beide rollen geldt uiteraard dat je in het bezit moet zijn van een officieel BHV certificaat. Schrijf je daarom direct in voor een BHV cursus van ARBO centrum om jouw certificaat binnen een dag te halen.

Gerelateerde producten

Hesjes BHV

AED apparaat

Beademingsmasker

Beademinigsballon

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?