Werken op hoogte komt vaker voor dan je denkt. In de Arbowet is bepaald dat je vanaf 2,5 meter “op hoogte” werkt. Dit is dus al eerder dan je denkt. Op een hoogwerker ben je uiteraard vrijwel altijd op hoogte aan het werken. Wat betekent dit en wat houdt veilig werken op de hoogwerker in?

Veilig werken op de hoogwerker in de praktijk

Een hoogwerker hoeft dus niet op enorme hoogte te opereren om al een risico te vormen. De vastgestelde 2,5 meter is er niet voor niets. Al vanaf deze hoogte kun je bij een val ernstig letsel oplopen. Om die reden is het hebben van een certificaat om in een hoogwerker te werken verplicht. Daarbij is het certificaat 5 jaar geldig, zodat je af en toe herhaalt wat je hebt geleerd en eventuele nieuwe zaken leert die intussen bekend zijn geworden. Voortschrijdend inzicht dus, dat is belangrijk voor veiligheid.

Wat dien je te weten om veilig te werken?

Veilig werken op de hoogwerker kan alleen met de juiste kennis:

  • Wat er in de Arbowet staat over werken in de hoogwerker
  • Wat een hoogwerker precies kan en doet
  • Hoe je veilig werkt in een hoogwerker en deze bedient
  • Welke veiligheidsvoorschriften er zijn
  • Hoe je de hoogwerker gebruiksklaar maakt
  • Hoe je dagelijkse controles uitvoert

Naast theorie heb je ook nodig om in het echt te voelen hoe het is om in een hoogwerker de zaken toe te passen die je hebt geleerd. Ook dat is voor de veiligheid. Zeker omdat veel werknemers doeners zijn en zo het snelst zaken opnemen en toepassen.

Veilig leren werken met een cursus van ARBO centrum

Waar leer je veilig werken in een hoogwerker? Met een cursus veilig werken op de hoogwerker. Het kost je maar een dagje en zorgt ervoor dat jij op een hoogwerker mag werken en je dit veilig kunt doen. Schrijf je in voor een cursus bij jou in de buurt.

Bericht delen:

Verder lezen?