Met welk voertuig gebeuren op plekken als magazijnen de meeste ongelukken? De kans is groot dat men niet weet dat dit met een EPT (Elektrische palletwagen) gebeurt. Een EPT lijkt een relatief eenvoudig voertuig. Schijn bedriegt dus. Ook een EPT is een krachtig en behoorlijk zwaar voertuig. Net als voor andere voertuigen geldt ook voor een EPT dat veilig werken gegarandeerd moet kunnen worden. Maar hoe leert men veilig werken met een EPT? Het begint met het halen van een certificaat.

 

Veilig werken met een EPT begint met het halen van een certificaat

 

De Arbowet verplicht werkgevers en werknemers om aan te kunnen tonen dat er veilig wordt gewerkt. Dit betekent dat vrijwel alle werkgevers het verplicht stellen om voor het besturen van bedrijfsvoertuigen het bijbehorende certificaat te behalen. Voor het behalen van het EPT certificaat kan men bij ARBO centrum terecht. Onder leiding van een gecertificeerde, ervaren instructeur doet men alle benodigde kennis op en leert men de vaardigheden om de EPT veilig en capabel te kunnen bedienen.

 

Veilig gebruik op de werkvloer

 

Veilig werken met een EPT op de werkvloer begint bij oplettendheid. Wanneer de EPT gebruikt gaat worden, dient deze eerst te worden gecontroleerd. Zo weet men zeker dat er geen mankementen of defecten zijn.

 

Kies altijd een veilige route en controleer van tevoren of hier geen onverwachte objecten of andere verrassingen zijn. Loop bij voorkeur naast de EPT en gebruik de claxon wanneer er mensen in de omgeving zijn. Een EPT is een relatief stil voertuig, dus het is belangrijk dat men wordt gewezen op de aanwezigheid hiervan.

 

Niet alleen het rijden met een EPT vormt een risico: ook het in en uitladen van lasten is een moment waarop men extra voorzichtig dient te zijn. Gaat men met de EPT een lading in of uit de vrachtwagen halen? Zorg dan eerst voor de juiste hoogte van de vorken en draai pas op het laatste moment. Maak de draai met gestrekte arm. Met andere woorden: neem zo veel mogelijk afstand tot de EPT en de lading.

 

Wanneer lading met een EPT in een vrachtwagen wordt geplaatst, is de veiligste manier om dit te doen om eerst de lading op de laadklep te krijgen, alvorens de EPT zelf hierop te manoeuvreren.

Bericht delen:

Graag telefonisch contact met een van onze medewerkers?

Verder lezen?