Om deze belangrijke redenen haal jij je VCA diploma

Ooit kwam VCA, wat staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers” tot stand als maatregel voor de petrochemische industrie. Het was een middel om kennis op het gebied van veiligheid en risico’s te vergroten en daarmee het aantal (fatale) bedrijfsongelukken terug te dringen. Al snel bleek dat VCA uitstekend werkte. En omdat het werkte in een zeer risicovolle sector als de petrochemie (waarin men te maken had met zeer veel bedrijfsongevallen), raakten andere branches ook geïnteresseerd. Inmiddels is VCA de standaard geworden in tientallen branches en sectoren. VCA heeft gezorgd voor veel meer veiligheid en mag absoluut een succes worden genoemd. Om deze belangrijke redenen haal jij je VCA diploma.

VCA diploma halen

Lees verder >>

Wil je ook een VCA cursus volgen?

De belangrijkste reden: verplichting

Om maar even met de wellicht belangrijkste reden te beginnen: het kan goed zijn dat voor het uitvoeren van jouw beroep VCA verplicht is. Hoe dat precies zit? VCA kan verplicht worden gesteld door je werkgever. Een wettelijke verplichting is er niet, maar je bent wel wettelijk verplicht om aan te tonen dat je over voldoende kennis op het gebied van veiligheid en risico’s beschikt. VCA is hiervoor hét instrument en vandaar dat het – in sectoren waar VCA wordt gebruikt – vrijwel altijd als verplicht wordt beschouwd.

Blijf veilig tijdens je werk

VCA is geen beroepsopleiding. Het doel is ook niet om je instructies te geven over hoe je jouw werkzaamheden uitvoert. VCA is bedoeld om je kennis te vergroten. Door je VCA diploma te halen, zul je jouw werkzaamheden veiliger uit kunnen voeren. Je zult namelijk meer oog hebben voor risico’s en beter onveilige situaties kunnen signaleren.

Het raakt niet alleen jou

VCA raakt niet alleen jezelf. Een andere belangrijke reden om je VCA diploma te halen, is de veiligheid van anderen die in jouw omgeving aan het werk zijn. 

Dat jij jezelf dupeert door onkunde zou één ding zijn; je moet er toch niet aan denken dat je schade aanricht bij anderen? Precies. Je VCA diploma halen doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega’s.

Zorg voor je omgeving en het milieu

De termen “gezondheid” en “milieu” komen niet voor niets voor in VCA. Je leert door je VCA diploma te halen ook veilig en risicoloos te werken met het oog op het milieu en je omgeving. Lijkt ons geen overbodige moeite.

Een stukje uitstraling

Je bent een professional, toch? Precies. Dat wil je ook uitstralen. Een medewerker met een VCA diploma heeft altijd een streepje voor en laat zien veiligheid hoog in het vaandel te hebben. Dat geldt ook voor ZZP’ers.

Schrijf je in voor een VCA cursus

Wil jij jouw VCA diploma halen? Schrijf je dan in voor een VCA cursus van ARBO centrum. dit is de optimale manier om je voor te bereiden op het halen van je VCA diploma.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Werkhandschoenen

Veiligheidshelm

Meer VCA nieuws?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?