In deze situaties gebruik je een hoogwerker
Wanneer je om je heen kijkt zie je op heel veel plekken waar gewerkt wordt, aan gebouwen of openbare voorzieningen, hoogwerkers. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Een hoogwerker is een belangrijk voertuig, maar in welke situaties gebruik je een hoogwerker? In deze blog lees je wanneer een hoogwerker handig is om te gebruiken, maar vooral ook wanneer deze verplicht is.
Scroll om verder te lezen
Hoogwerker cursus volgen?
Een hoogwerker gebruik je bij werken op hoogte
Een hoogwerker gebruik je wanneer je werkt op hoogte. Dat klinkt als een open deur, maar weet je eigenlijk wat werken op hoogte precies inhoudt? Waar denk je aan wanneer je deze term hoort? 10 meter? 5 meter? De wet definieert werken op hoogte als werken op een hoogte vanaf “slechts” 2,5 meter. Vanaf die hoogte is er namelijk al een behoorlijke kans op ernstig of zelfs dodelijk letsel bij een val. Kortom: bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoog, gebruik je altijd een hoogwerker of andere passende maatregel.
Is een hoogwerker de enige optie?
Je bent verplicht om bij werken op een hoogte vanaf 2,5 meter de juiste veiligheidsvoorzieningen te treffen. Dit houdt niet in dat een hoogwerker de enige optie is. Bij werk aan gebouwen, bijvoorbeeld, wordt er soms ook gekozen voor een steiger, in plaats van een hoogwerker. In welke situaties gebruik je dan een hoogwerker? Denk aan de volgende situaties:
- Wanneer je werk op hoogte uitvoert en mobiel moet zijn
- Wanneer er geen tijd of ruimte is om steigers op en af te bouwen
- Bij werkzaamheden in de lucht of zonder steun
In die drie situaties is een hoogwerker de beste, dan wel enige optie. Een groot voordeel van de meeste hoogwerkers is namelijk dat zowel de bak waarin je werkt verplaatst kan worden, als de hoogwerker zelf. Moet je bijvoorbeeld op meerdere plekken aan een pand werken, dan kun je de arm besturen of de hoogwerker verrijden. Ook het laatste punt is van belang: een steiger gebruik je in de basis tegen een gebouw aan. Moet je op hoogte werken zonder dat je steun hebt, dan biedt de hoogwerker de stabiliteit en veiligheid die je nodig hebt.
Wanneer mag je op een hoogwerker werken?
Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Daarom is het heel erg aan te raden om alleen op een hoogwerker te werken wanneer je in het bezit bent van een geldig hoogwerker certificaat. Heb jij je certificaat nodig? Schrijf je dan in voor een hoogwerker cursus van ARBO centrum.
Gerelateerde producten
Meer blogs lezen?
De herfst is begonnen. Profiteer van onze herfstactie op valbeveiliging!
De herfst is begonnen. Profiteer van onze herfstactie op valbeveiliging! Wanneer je op hoogte werkt, loop je altijd bepaalde risico’s. Er zijn omstandigheden waarin er
4 manieren om veilig met de hoogwerker te werken
4 manieren om veilig met de hoogwerker te werken Dat het belangrijk is om veilig met een hoogwerker te werken, dat hoeven wij natuurlijk niemand
4 tips voor veilig werken op hoogte
4 tips voor veilig werken op hoogte Je werk moet je altijd veilig doen. Bij sommige werkzaamheden moet je daar meer aandacht aan besteden dan