Het nut van een VCA cursus

Met tientallen sectoren die VCA verplicht stellen kun je natuurlijk al direct concluderen dat zo’n cursus nuttig is. Maar waarom? VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Veiligheid, gezondheid en milieu zijn drie gebieden die erg belangrijk zijn tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. En waarvoor de juiste kennis nodig is. Lees hier over het nut van een VCA cursus.

werken op de bouw

Je voldoet aan je wettelijke verplichtingen

Wanneer je slaagt voor je VCA cursus, ontvang jij jouw VCA certificaat. Het VCA certificaat en de bijbehorende arbopas zijn officiële en erkende documenten. Hiermee kun je aantonen dat je aan je wettelijke verplichtingen voldoet. Namelijk: dat je over voldoende kennis beschikt op het gebied van veiligheid en risico’s om je werk capabel en veilig uit te voeren. Voor jezelf en voor anderen. Je VCA certificaat is bovendien tien jaar geldig.

Het voorkomt ongelukken

De kennis die je in een VCA cursus opdoet, zorgt er dus voor dat je jouw werkzaamheden veiliger uit kunt voeren. Daarmee voorkom je het risico op ongelukken. VCA is extra belangrijk omdat het vaak gaat om sectoren en beroepen waarbij risicovolle werkzaamheden door meerdere mensen tegelijk op één plek worden uitgevoerd. Wanneer iedereen goede kennis heeft van veiligheid, gezondheid en milieu wordt het werk een stuk veiliger.

Je leert belangrijke kennis en vaardigheden rondom je werkzaamheden

Een VCA cursus volg je niet om nog beter te worden in de kern van je vak. Daar is het niet om te doen. Het gaat juist om de omstandigheden rondom je werk. Hoe leer je risico’s herkennen terwijl je aan het werk bent? En wat doe je om die risico’s te voorkomen? Je leert dus belangrijke kennis rondom je werkzaamheden.

Waarom dan een cursus?

Maar dan misschien wel de belangrijkste vraag die je hebt: wat is het nut van een VCA cursus? Je kunt je VCA namelijk ook zonder cursus halen. Simpel: met een cursus weet je zeker dat je optimaal bent voorbereid. Je leert wat je moet weten van een ervaren docent, kunt vragen stellen en oefent met proefexamens.

Schrijf je in voor de VCA cursus van ARBO centrum

Kies je voor een VCA cursus van ARBO centrum, dan kies je voor zekerheid. Duizenden cursisten gingen je voor. Zij beoordelen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Schrijf je direct in voor een VCA cursus bij jou in de buurt.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?