Drie situaties waarbij een heftruckchauffeur nodig is

In menig bedrijf is de heftruck één van de belangrijkste voertuigen/hulpmiddelen. Misschien is hij zelfs wel onmisbaar. Maar wanneer dan precies? In deze blog voorbeelden van drie situaties waarbij een heftruckchauffeur nodig is. Want als je een heftruck nodig hebt, dan heb je een heftruckchauffeur nodig.

Heftruck en EPT in magazijn

Wanneer het gaat om lossen/laden op grotere hoogte

Moet er een lading uit een vrachtwagen worden getild en is het niet mogelijk om de laadklep te gebruiken? Moet er een lading ergens hoog worden weggezet, of juist uit een hoog schap worden gepakt? Dat zijn stuk voor stuk situaties waarbij een heftruckchauffeur nodig is. De heftruck is soms het enige voertuig waarmee er veilig kan worden gelost, geladen of verplaatst. De heftruckchauffeur is opgeleid om dit veilig en capabel te kunnen doen.

Wanneer er over de openbare weg gereden moet worden

Moet er over de openbare weg worden gereden, met of zonder lading? Dan mag dit – onder de juiste voorwaarden – alleen met de heftruck. Andere voertuigen zoals een EPT of reachtruck mogen niet op de openbare weg worden gebruikt. Zonder uitzondering. De heftruck mag wel op de openbare weg worden gebruikt. Hierbij moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zo moet de heftruck onder andere voorzien zijn van juiste verlichting. Het spreekt voor zich dat alleen een chauffeur met geldig certificaat de heftruck mag besturen.

In elke situatie waarin er “even” een heftruck nodig is

Niet alleen op de openbare weg dient een bestuurder in het bezit te zijn van een geldig heftruckcertificaat: in ALLE gevallen waarin de heftruck wordt gebruikt, is hier sprake van. Kortom: een heftruckchauffeur is nodig in alle gevallen waarin de heftruck zelf nodig is. Zonder certificaat mag je een heftruck niet besturen. Dus ook al is het maar eventjes, een klein stukje of voor een simpel klusje: een heftruckchauffeur is altijd nodig.

Wil jij een heftruck besturen?

Wil jij een heftruck mogen besturen? Dan heb je jouw certificaat nodig. Schrijf je in voor een heftruck cursus van ARBO centrum bij jou in de buurt en behaal in één dag je certificaat.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?