Dit is waarom een VCA cursus bijdraagt aan een veiligere werkomgeving

VCA is uitgegroeid tot een algemeen gehanteerd en verplicht instrument in meer dan 20 sectoren. Dat is natuurlijk niet voor niets zo. Als VCA geen zoden aan de dijk zou zetten, zou het niet op zo veel plekken worden verplicht. Maar hoe en waarom werkt het precies? Dit is waarom een VCA cursus bijdraagt aan een veiligere werkomgeving.

VCA cursus

Je leert veilig werken

Op een VCA cursus leer je veilig werken. Het is geen cursus die je leert hoe je wel en niet je werk moet doen. Wat de cursus je leert, is kennis van en aandacht voor veiligheid tijdens je werk. Wat zijn nu factoren waar je rekening mee moet houden? Hoe zorg je voor je eigen veiligheid, waarborg je jouw gezondheid en zorg je ervoor dat je jouw omgeving niet schaadt? VCA biedt je de tools die je nodig hebt om onveilige situaties en risico’s te herkennen en ervoor te zorgen dat je veilig werkt.

Ook met het oog op anderen

Een andere reden waarom een VCA cursus bijdraagt aan een veiligere werkomgeving is omdat je niet alleen leert om veilig te werken met oog op je eigen situatie: ook met het oog op de situatie van anderen. Niet alleen dat: dankzij je kennis zul je ook bij collega’s kunnen herkennen wanneer er sprake is van mogelijk onveilige situaties.

Je zult risico’s en gevaren kunnen signaleren

Een VCA cursus geeft je de kennis om goede inschattingen te maken. Terwijl je aan het werk bent, maar ook in de voorbereiding hiervan. Dat is zeer belangrijk, want zo kun je voorkomen dat jij of anderen in onnodig risicovolle situaties terecht komen. Je leert waar je op moet letten met het oog op veiligheid, gezondheid en milieu. Preventie is en blijft vaak de meest effectieve vorm van veiligheid.

Wanneer iedereen VCA heeft, stijgt de algemene veiligheid

VCA werkt op individueel niveau, maar ook op grotere schaal. Want wanneer iedereen een VCA cursus volgt, zorgt dit natuurlijk voor de meest veilige werkomgeving. Het is geruststellend om te werken met collega’s die hun VCA certificaat hebben. Je hebt dan de zekerheid dat iedereen goede kennis van veiligheid heeft. Niet alleen heb je zelf een scherp oog, dankzij je collega’s met dezelfde kennis is er altijd sprake van dubbele controle. Wanneer iedereen veilig werkt en op elkaar let, is het risico op ongevallen het kleinst.

Wil jij jouw VCA halen? Schrijf je in voor onze VCA cursus

Wil jij jouw VCA certificaat halen bij een erkende specialist? Schrijf je in voor een VCA cursus van ARBO centrum. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?