Dit is het verschil tussen een stootpet en een veiligheidshelm

Op diverse plekken is het dragen van hoofdbescherming verplicht, dan wel aan te raden. Je hebt misschien verschillende vormen hiervan gezien. De twee meest voorkomende vormen van hoofdbescherming zijn een stootpet en een veiligheidshelm. Zelfs een leek kan zien dat er een verschil is tussen een stootpet en een veiligheidshelm. In elk geval in optisch opzicht. Maar wat is nu precies het verschil tussen een stootpet en een veiligheidshelm? Het is belangrijk om dit te weten, want in sommige gevallen – zoals in de bouw – is een bouwhelm verplicht. Niet elk type veiligheidshelm voldoet hier, en dat geldt zeker voor een stootpet.

Stootpet en bouwhelm

Scroll om verder te lezen >>

Een VCA cursus volgen?

Het verschil tussen een stootpet en en veiligheidshelm

Het verschil tussen een stootpet en een veiligheidshelm is, naast het uiterlijk, de bescherming die het hoofddeksel biedt. Een veiligheidshelm biedt een nog betere bescherming dan een stootpet. Binnen de veiligheidshelmen is er dan weer sprake van verschillende categorieën. Zo is op een bouwplaats een bouwhelm verplicht. Dit is een veiligheidshelm die de hoogste mate van bescherming biedt.

 

Een stootpet biedt de lichtste vorm van bescherming. Vergis je echter niet: hoewel een stootpet niet de hardheid en stevigheid van een veiligheidshelm of bouwhelm heeft, biedt deze toch ontzettend veel bescherming tegen een impact op het hoofd.

Waar wordt een stootpet voor gebruikt?

Een stootpet wordt, zoals de naam al zegt, vooral gebruikt om bescherming te bieden bij stoten. Stootpetten worden in veel verschillende beroepen gebruikt. Denk aan loodgieters, bijvoorbeeld.

Wanneer deze in krappe kastjes of kruipruimten moeten werken, is de stootpet een perfecte manier om hun hoofd te beschermen. Ook beveiligingspersoneel draagt vaak een stootpet. Een voordeel van een stootpet is namelijk dat je niet ziet dat je met een bijzonder hoofddeksel te maken hebt.

Waar wordt een veiligheidshelm voor gebruikt?

Een veiligheidshelm biedt alle bescherming die een stootpet ook biedt, en meer. Een veiligheidshelm wordt vooral gedragen voor bescherming tegen valschade. Op plekken waar er risico is op vallende objecten, zal altijd een veiligheidshelm of zelfs bouwhelm worden verplicht.

Stootpet of veiligheidshelm kopen?

Heb je een stootpet of veiligheidshelm nodig, dan kun je deze direct aanschaffen in onze webshop.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Veiligheidshelm

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?