De risico’s van een asfalteur

Als asfalteur loop je bepaalde risico’s tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Dat zal iedereen logisch in de oren klinken. Maar welke risico’s loop je als asfalteur nu precies en hoe gevaarlijk zijn ze? Daar geven wij in deze blog antwoord op. Ook behandelen wij manieren om die risico’s te beperken. 

Werken langs de weg

Scroll om verder te lezen

Haal jouw VCA diploma!

Gevaarlijke stoffen

In asfalt zitten veel gevaarlijke stoffen. Stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Teer, bitumen en diverse gassen waaraan asfalteurs worden blootgesteld kunnen schadelijk zijn voor een asfalteur (en iedereen die in de nabijheid van deze stoffen werkt). Vooral voor de luchtwegen en longen. Een asfalteur werkt gewoon niet in een gezonde omgeving. Dat geldt al in de buitenlucht, maar nog meer in tunnels.

Brandwonden

Om bepaalde verbindingen te kunnen maken en grondstoffen en materialen werkbaar te krijgen, worden deze verhit. Dit betekent dat asfalteurs ook het risico lopen op brandwonden.

Zware voertuigen

Een asfalteur werkt met zware voertuigen, voornamelijk de wals. Maar ook in de omgeving worden veel andere zware en krachtige voertuigen gebruikt zoals vrachtwagens, betonmolens en freesmachines.

Verkeer

Asfaltwerkzaamheden worden zo veel mogelijk uitgevoerd buiten spitstijd. Tijdens het asfalteren zelf is de weg die wordt geasfalteerd natuurlijk afgesloten. Maar dat betekent niet dat er geen verkeer op omringende wegen of naastgelegen rijbanen aanwezig is. Asfalteurs moeten hun werkzaamheden dan ook vaak uitvoeren te midden van weggebruikers. Dat vormt natuurlijk een risico.

Lawaai en vibraties

Asfalteurs lopen een hoog risico op gehoorbescherming. Overal om hen heen is herrie. De geluidsniveaus zijn bijna altijd boven de veilige grens. Dit betekent dat asfalteurs gehoorbescherming moeten bedragen om geen schade aan het gehoor op te lopen. Ook trillingen en vibraties van machines en werkzaamheden vormen naast het geluid een risico. Hoofdpijn en desoriëntatie liggen op de loer.

Verklein de risico’s met goede opleidingen

Kortom: asfalteurs lopen dus heel wat risico’s. Wat kun je hiertegen doen? Veilig werken als asfalteur begint met het volgen van de juiste opleidingen en cursussen. Zorg dat je nooit werkt zonder VCA certificaat. Ook kun je met de cursus veilig werken langs de weg een hoop leren op het gebied van veiligheid. Een BHV cursus kan ook handig zijn om effectief eerste hulp uit te kunnen voeren.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Werkhandschoenen

Veiligheidshelm

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.