De nadelige gevolgen als je geen VCA diploma hebt

Het VCA diploma is de standaard in tientallen sectoren. Het is zo belangrijk dat het door bijna alle werkgevers in deze sectoren verplicht wordt gesteld. Maar wat nu als je zonder geldig diploma werkt? Dit zijn de nadelige gevolgen als je geen VCA diploma hebt.

VCA halen

Scroll om verder te lezen

Wil je ook een VCA cursus volgen?

Hoe weet je zeker of je voldoende kennis hebt?

Het VCA diploma biedt je zekerheid. De zekerheid dat je voldoende kennis hebt op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Door je VCA diploma te behalen heb je dit aangetoond. Hoe weet je zeker of je over voldoende kennis beschikt als je dit diploma niet hebt? Het antwoord: dat weet je niet. Je bent er namelijk nooit op goede wijze op getoetst.

Je brengt collega’s misschien onnodig in gevaar

Je VCA diploma heb je voor jezelf, maar ook voor je collega’s is dit belangrijk. Je voert je werkzaamheden waarschijnlijk uit in de nabijheid van collega’s of samen met hun. Ook voor hen is het dus belangrijk dat jij weet wat je doet en dat je veilig kunt werken. Één van de nadelige gevolgen als je geen VCA diploma hebt, is dat je jouw collega’s misschien onnodig in gevaar brengt. Omdat je onvoldoende kennis hebt van veilig werken.

Niet goed voor de reputatie van je werkgever/opdrachtgever

Werkgevers die het belangrijk vinden of verplicht stellen dat je een VCA diploma hebt zouden hier ook goed op moeten controleren. Voor een deel is VCA dus de verantwoordelijkheid van de werkgever, maar je hebt zelf ook verantwoordelijkheid.

Mocht je werkgever in de veronderstelling zijn dat je een VCA diploma hebt, maar is dit niet het geval? Dan is dat niet goed voor de reputatie van je werkgever of opdrachtgever. Klanten en opdrachtgevers werken namelijk het liefst met kundige partijen. Dit betekent bedrijven waarvan de medewerkers goed zijn opgeleid op het gebied van VCA.

Mogelijke problemen bij een inspectie

Op het werk kan op elk willekeurig moment een inspectie plaatsvinden.Ook wanneer er een ongeval of calamiteit heeft plaatsgevonden zal er onderzoek worden gedaan. Er zal worden gekeken naar jouw VCA. Heb jij op dat moment geen geldige VCA, dan kan dit voor problemen zorgen. Veroorzaakte schade kan bijvoorbeeld door verzekeraars niet worden uitgekeerd. Maar het kan jou persoonlijk ook op sancties of boetes komen te staan. Zorg er dus altijd voor dat je een geldig VCA diploma hebt. Heb jij dit nog niet? Schrijf je dan in voor VCA cursus van ARBO centrum.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Werkhandschoenen

Veiligheidshelm

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?