De nadelen van het rijden zonder je heftruck certificaat

Een heftruck besturen: wanneer je ervaring hebt met het besturen van voertuigen moet dat kunnen toch? Dat is maar de vraag. Technisch gezien misschien wel. Maar daar gaat het niet om. Het gaat er namelijk om of het is toegestaan of niet. Lees hier over de nadelen van het rijden zonder je heftruck certificaat. Je zult ervan overtuigd raken dat het belangrijk is om je certificaat te behalen.

Scroll om verder te lezen

Nog geen heftruck certificaat? Schrijf je in!

Je voldoet in principe niet aan je verplichtingen

Rijden zonder je heftruck certificaat, dat wil zeggen: zonder dat je over een geldig certificaat beschikt, brengt risico’s met zich mee. Het zorgt voor een mogelijk groot probleem. Het hebben van een heftruckcertificaat is niet wettelijk verplicht. Wat wel wettelijk verplicht is, is dat je aan moet kunnen tonen dat je capabel bent om de heftruck veilig te besturen. In de praktijk komt het er dus eigenlijk op neer dat een heftruckcertificaat gewoon wel verplicht is. Hoe ga je anders aantonen dat je over de noodzakelijke kennis op het gebied van veiligheid beschikt?

Hoe weet je zeker dat je over alle kennis en vaardigheden beschikt?

Je kunt nog zoveel ervaring hebben, zonder heftruckcertificaat heb je eigenlijk nooit geleerd om veilig te rijden. Het veilig besturen van een heftruck kent veel verschillende aspecten. Het is belangrijk dat je daar goede kennis van hebt. Voor je eigen veiligheid en helemaal die van anderen. Deze kennis doe je eigenlijk alleen op wanneer je leert voor je heftruck certificaat.

Wat nu als je een ongeval veroorzaakt?

Het grootste nadeel van het rijden zonder je heftruckcertificaat ervaar je wanneer je betrokken raakt bij een ongeval. Of erger: wanneer je een ongeval veroorzaakt. Er zal dan namelijk altijd worden gecontroleerd of jij de heftruck mocht besturen. En dan gaan we weer: hoe toon je dit aan zonder certificaat? Wanneer je geen geldig certificaat hebt en schade aanricht of iemand letsel toebrengt, heeft dit misschien grote gevolgen. Zo kan een verzekeraar bijvoorbeeld weigeren om uit te keren. Dit is een situatie waarin je niet terecht wilt komen.

Schrijf je in voor de heftruck cursus van ARBO centrum

Het is heel eenvoudig: zorg ervoor dat je jouw heftruck certificaat hebt als je een heftruck wil besturen. Schrijf je in voor een heftruck cursus van ARBO centrum. Hierin leer alles wat je weten moet om een heftruck veilig te besturen. Aansluitend aan het aan de cursus doe je direct examen. En de resultaten? Onze cursisten behalen een slagingspercentage van meer dan 95%

Gerelateerde producten

Veiligheidshelm

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?