4 tips om veilig met een hoogwerker te werken

Ook tijdens het komende herfst- en winterseizoen gaan werkzaamheden op een hoogwerker natuurlijk gewoon door. Hoogwerker machinisten kennen geen winterstop. En hoewel het in ieder seizoen altijd belangrijk is om alle veiligheid te waarborgen, kan het in de herfst en winter natuurlijk geen kwaad om hier wat extra op te letten. Het kan namelijk erg glad zijn door de regen, sneeuw of ijzel.  

Scroll om verder te lezen >>

Wil je ook een hoogwerker cursus volgen?

Teamwork

Zorg dat je altijd, minstens, met z’n tweeën werkt als je op hoogte gaat werken. Met meer kan natuurlijk altijd, maar het is belangrijk dat er tenminste 1 persoon op de grond is. Als er een val plaatsvindt dan wordt deze opgevangen door de valbeveiliging die je om hebt, maar om weer terug naar boven te komen heb je wel een paar extra handen nodig. Onder anderen om deze reden moet er altijd een extra collega bij zijn.

Uitstappen op hoogte, niet doen!

Je mag de werkbak nooit verlaten terwijl je op hoogte bent! Als je ergens aan het werk bent waar je ook via het bovenste raam of deur naar binnen denkt te kunnen gaan, om bijvoorbeeld even naar het toilet te gaan, dan is het toch echt aan te raden om eerst de werkbak aan de grond te zetten en via de reguliere ingang het pand binnen te lopen. Je kunt je voorstellen dat het uiterst gevaarlijk is om op hoogte uit te stappen. Als je hier een misstap maakt, of de hoogwerker maakt om wat voor reden dan ook een onverwachte beweging, val je zo naar beneden. Stap daarom altijd veilig aan de grond in en uit.

Valbeveiliging vanaf 2,5 meter verplicht.

Er is lange tijd wat onduidelijkheid over geweest. Is valbeveiliging nou wel of niet verplicht? Vanaf 2,5 meter is dit zeker verplicht. Wanneer je met een hoogwerker werkt ga je al gauw boven deze hoogte uit. Zorg ervoor dat je altijd bent aangelijnd met de daarvoor bestemde valbeveiliging. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidsharnas.

Een hoogwerker certificaat halen.

Dit zijn nog maar 3 tips, maar om écht veilig en verzekerd te werken zou je een hoogwerker certificaat moeten behalen. Wist je namelijk dat je verplicht bent een goede instructie te hebben gehad zodat je verzekerd bent in geval van een ongeval. Daarnaast voorkom je ongevallen uiteraard door het volgen van een hoogwerker cursus en dat is nog veel belangrijker. Wil je jouw medewerkers ook een certificaat laten behalen? Meld ze dan aan voor de cursus en ze behalen direct het certificaat voor 4 categorieën

Gerelateerde producten

Veiligheidshelm

Veiligheidsschoenen

Werkhandschoenen

Valbeveiliging

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?