Zo ben je veilig in een hoogwerker

Werken in een hoogwerker: sommige mensen zouden dit voor geen goud doen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de hoogte waarop je werkzaam bent. Gelukkig zijn er ook mensen die dit werk wél graag uitvoeren. Dat is maar goed ook, want zonder hoogwerkers zouden een hoop werkzaamheden niet (of met veel meer moeite) kunnen worden uitgevoerd. Nu spreekt het voor zich dat de hoogte waarop je werkt het grootste risico vormt. Je wilt absoluut geen val maken. Dat hoeft ook niet: met deze maatregelen ben je veilig in een hoogwerker.

Veilig in een hoogwerker

Scroll om verder te lezen 

Hoogwerker cursus volgen?

Zo ben je veilig in een hoogwerker: alles begint met het certificaat

Om veilig te kunnen werken in een hoogwerker, is het essentieel dat je over de juiste kennis beschikt. Die kennis doe je op in een hoogwerker cursus. Uiteraard kun jij je bij ARBO centrum inschrijven voor het volgen van zo’n cursus. Hiermee behaal jij jouw officiële hoogwerker certificaat waarmee je aantoont over de juiste kennis te beschikken op het gebied van risico’s en veiligheid.

Draag valbeveiliging

Zonder de juiste maatregelen loop je het risico om een val uit de bak van de hoogwerker te maken. Dit is het ernstigste dat kan gebeuren. Een val heeft al snel ernstige gevolgen en is niet zelden fataal. Om veilig te zijn in de hoogwerker dien je daarom valbeveiliging te dragen. Valbeveiliging bestaat uit een harnas dat gezekerd is aan de bak. De lijn tussen het harnas dat je draagt en het bevestigingspunt is dermate kort dat je nog voldoende bewegingsvrijheid hebt, maar nooit over de rand heen kunt vallen.

Inspecteer de hoogwerker elke keer voordat je aan de slag gaat

Met het certificaat en de valbeveiliging draag je dus zorg voor je eigen veiligheid. Maar veilig werken op een hoogwerker kan natuurlijk alleen wanneer de hoogwerker zelf ook veilig is. Daarom dien je deze altijd voor gebruik te inspecteren. Loop de checklist volledig langs. Dit betekent onder andere dat je controleert of de hoogwerker stabiel en veilig staat en of er geen technische defecten of mankementen zijn.

Verantwoord gebruik

Veiligheid valt of staat met verantwoord gebruik. Gebruik de hoogwerker dan ook alleen zoals bedoeld én in omstandigheden waarin het kan. Gebruik de hoogwerker bijvoorbeeld niet in een zware storm, of wanneer de omgeving niet veilig is.

Gerelateerde producten

Veiligheidshelm

Veiligheidsschoenen

Werkhandschoenen

Valbeveiliging

Meer hoogwerker nieuws?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?