3 manieren om veilig op hoogte te werken

Eén van de meest risicovolle werkzaamheden in veel beroepen is werken op hoogte. Het grootste gevaar is natuurlijk het maken van een val. Dit wil je voorkomen. Om dit te voorkomen zijn twee dingen van groot belang: goede kennis van veiligheid en de juiste uitrusting. Dit zijn 3 manieren om veilig op hoogte te werken.

hoogwerker

Scroll om verder te lezen

Wil je ook een hoogwerker cursus volgen?

Met een hoogwerker

Hét voertuig om veilig op hoogte te werken is natuurlijk de hoogwerker. Deze is hier speciaal voor ontworpen. Met een hoogwerker werk je in een bak. Deze bak staat aan het uiteinde van een telescooparm. Die arm kan uitschuiven en zo kun je makkelijk en veilig plekken op hoogte bereiken. Omdat je in een bak staat, sta je bovendien veilig. Om ervoor te zorgen dat je nóg veiliger staat kun je gebruikmaken van valbeveiliging. Dit is een harnas waarmee je gezekerd bent aan de bak. Zo kun je nooit uit de bak vallen.

Met een rolsteiger

In sommige situaties is het werken met een rolsteiger handiger dan werken met een hoogwerker. Ook met een rolsteiger zorg je voor goede veiligheid. Je staat stabiel en afgeschermd te werken. Houd je altijd goed aan de voorschriften van de rolsteiger. Zo geldt er een maximale werkhoogte en ook een maximaal aantal personen dat op de rolsteiger mag werken. Zorg ervoor dat je weet wat de regels voor jouw rolsteiger zijn.

Alleen in geschikte situaties

Werken op hoogte moet je alleen doen wanneer de situatie het toelaat. Dit betekent dat je altijd de veiligheid inspecteert voordat je aan het werk gaat. Ga nooit werken op hoogte met materiaal waar iets mis mee is. Ga ook niet aan de slag wanneer de omgeving voor gevaar kan zorgen. Bijvoorbeeld wanneer het erg hard waait of wanneer de hoogwerker of rolsteiger niet stabiel kan staan.

Altijd met een geldig certificaat op zak

Veilig werken op hoogte doe je altijd met een geldig certificaat. Door je hoogwerker certificaat of rolsteiger certificaat te behalen leer je alles wat je moet weten om veilig op hoogte te kunnen werken. Met het certificaat op zak kun je aantonen dat je over voldoende kennis beschikt. Schrijf je in voor de cursus van jouw keuze bij ARBO centrum.

Gerelateerde producten

Valbeveiliging

Veiligheidshelm

Veiligheidsschoenen

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?