Zijn veiligheidsschoenen verplicht?

Wanneer het gaat om veiligheidsschoenen, denken veel mensen automatisch aan schoenen met versterkte neuzen. Dat is inderdaad een veelgebruikt type veiligheidsschoen, maar er zijn nog veel meer soorten veiligheidsschoenen. Denk maar eens aan vloeistofwerende veiligheidsschoenen die onder andere worden gedragen in laboratoria, of anti-slipschoenen in de horeca. Dat doet de vraag rijzen: zijn veiligheidsschoenen verplicht? Hier lees je hoe dit precies zit.

Zijn veiligheidsschoenen verplicht, en zo ja: waar?

Wij hadden het in de inleiding al even over de veiligheidsschoenen met versterkte (stalen) neuzen. Dat is niet voor niets. Deze veiligheidsschoenen – of werkschoenen – zijn namelijk verplicht in de bouw. In de bouw is het risico op valschade dermate groot, dat wettelijk is vastgelegd dat de voeten goed beschermd moeten worden door middel van veiligheidsschoenen. Werk je dus in de bouw, dan is het dragen van deze schoenen verplicht. Dat zal niemand gek in de oren klinken. In de bouw wordt gewerkt met zware machines en zware materialen. Jaarlijks voorkomt het dragen van veiligheidsschoenen heel wat letsel.

Hoe zit het dan in andere sectoren?

De bouw is natuurlijk niet de enige sector waarin gewerkt wordt met zware materialen en zware machines. Het is dan ook terecht als jij jezelf afvraagt of dezelfde soort veiligheidsschoenen (met verstevigde neuzen) ook niet verplicht zijn in andere sectoren. Vooralsnog is de bouw de enige sector waarin veiligheidsschoenen bij wet verplicht zijn gesteld. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het zeer verstandig is om veiligheidsschoenen te dragen op andere plekken waar je voeten risico lopen. Het is een relatief kleine investering. Een goed paar veiligheidsschoenen is niet duur en gaat lang mee. Waarom zou je onnodig risico nemen door deze niet te dragen?

Wettelijke verplichting versus verplichting door werkgever

De vraag of veiligheidsschoenen verplicht zijn kun je ook op een andere manier beantwoorden, dan door alleen te kijken naar de wet. De wet mag het dan wel in de meeste gevallen niet verplicht stellen; dat betekent natuurlijk niet dat werkgevers dit niet kunnen verplichten. Wanneer een werkgever van mening is dat het verstandig of noodzakelijk is om veiligheidsschoenen te dragen, kan die dit verplichten.

 

In de praktijk zie je dit regelmatig gebeuren. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat er veel verschillende soorten veiligheidsschoenen zijn. Zo vind je in de wet niets terug over veiligheidsschoenen voor bijvoorbeeld laboranten, maar worden deze in de praktijk bijna altijd gedragen. Hetzelfde geldt voor mensen die werken aan elektrische installaties of apparatuur: die dragen meestal speciale antistatische veiligheidsschoenen.

 

Dus: zijn veiligheidsschoenen verplicht? Niet bij wet, behalve in de bouw. Maar kijkend naar de praktijk kun je stellen dat in veel sectoren en beroepen veiligheidsschoenen alsnog verplicht zijn, omdat bedrijven van mening zijn dat goed veiligheidsschoeisel onmisbaar is om werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou