Wie mag een AED bedienen?

Een AED is een “Automatische Externe Defibrillator”. Het is een draagbaar apparaat waarmee een slachtoffer met een hartstilstand een schok toegediend kan krijgen. Zo kan er weer een hartslag op gang worden gebracht. Een AED is dus een apparaat dat levens kan redden. Hoe beter en breder een AED ingezet kan worden, hoe meer levens er kunnen worden gered. De vraag “wie mag een AED bedienen?” is dan ook eenvoudig: iedereen mag een AED bedienen.

Kan ik een AED bedienen?

Iedereen mag een AED bedienen, maar kan iedereen dat ook? Iedereen kan een AED bedienen. Ook als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, zal het je lukken. Elke AED is namelijk voorzien van duidelijke, stapsgewijze instructies. Bij sommige AED’s worden deze instructies zelfs gesproken. Bij eenvoudigere modellen is hier meestal geen sprake van, maar altijd zijn er heldere geschreven instructies aanwezig.

 

Door de instructies goed op te volgen, weet je zeker dat je de AED veilig bedient. Met een AED heeft een slachtoffer van een hartaanval een aanzienlijk grotere kans om deze te overleven. Wordt de AED bovendien binnen zes minuten gehanteerd, dan is er zelfs een grote kans dat het slachtoffer de hartstilstand overleeft zonder permanente schade.

Oefen met een AED

Hoewel iedereen een AED mag en kan bedienen, weet je van te voren nooit zeker of het jou ook lukt in een noodsituatie. Wanneer je iemand met een hartstilstand moet reanimeren, kan het zo zijn dat angst en/of paniek het overnemen. Daarom is het goed om te oefenen met een AED. Dit kan door je in te schrijven voor een EHBO cursus of BHV cursus. Wanneer je vervolgens in een situatie terecht komt waar je een AED moet bedienen, weet je zeker dat je over de kennis, vaardigheden en kalmte beschikt om dit goed te doen.

Schaf een AED aan

AED’s hangen niet alleen steeds vaker in woonwijken en openbare gelegenheden; ook steeds meer mensen kiezen ervoor om een AED aan te schaffen. Bekijk de mogelijkheden in de webshop van ARBO centrum. Wij bieden je AED’s uit alle prijsklassen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou