Wie is verantwoordelijk voor NEN 3140?

Er gelden strenge regels als het gaat om het werken met en aan elektrische arbeidsmiddelen.

Zodra er gewerkt wordt aan een elektrische installatie, dan worden deze werkzaamheden uitsluitend uitgevoerd door medewerkers met een NEN 3140 certificaat.

 

Keuring van elektrische apparaten worden altijd gedaan door een NEN 3140 keurmeester.

 

Het is mogelijk om expertise van buitenaf in te schakelen, maar dit is niet verplicht. In veel bedrijven blijkt dat het goedkoper en handiger is om zelf medewerkers op te leiden tot NEN 3140 keurmeester. Zo heb je de bevoegdheden altijd in huis. Het wordt makkelijker om keuringen te plannen en op de langere termijn worden kosten bespaard.

Wat is nou precies de NEN 3140

De NEN 3140 is de verzamelnaam van regelgeving met betrekking tot het werken aan elektrische installaties.

 

Concreet betekent de NEN 3140 regelgeving dat iedereen gebruik mag maken van elektrische installaties, tenzij er sprake is van specifieke eisen.

Iedere werknemer mag de koffieautomaat of stofzuiger gebruiken. Zodra er onderhoud aan de koffiemachine gepleegd moet worden, dan wordt het een ander verhaal. Iedereen mag de bonen bijvullen, maar moeten er werkzaamheden aan het apparaat worden verricht, dat wordt dit gedaan door iemand met NEN 3140 certificaat

 

NEN 3140 certificaten zijn er in drie gradaties:

  • VOP
    • Iemand met een NEN 3140 VOP certificaat mag de werkzaamheden uitvoeren, zolang dit maar gebeurt onder de supervisie van een collega met NEN 3140 VP certificaat.
  • VP
    • Iemand met een NEN 3140 VP certificaat mag zelfstandig werken. Veiligheid dient altijd prioriteit te hebben in het bedrijf. Daarom moet er ook iemand zijn die bevoegd is om te bepalen of apparatuur nog goed functioneert en aan de eisen voldoet. Met een NEN 3140 certificaat mag je elektrische installaties inspecteren. Je mag deze echter niet keuren. Veel installaties en apparaten vereisen een periodieke keuring.

 

En hier is het certificaat NEN 3140 keurmeester voor.

Uiteindelijk is ook de werkgever verantwoordelijk voor NEN 3140

De eindverantwoordelijkheid van NEN 3140 ligt bij de werkgever. Werkgevers dienen ervoor te zorgen dat de juiste medewerkers correct worden opgeleid. Tevens dienen zij ook te zorgen voor correcte en tijdige keuringen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.