Wie is verantwoordelijk voor Code 95?

Ben je professioneel vrachtwagen- of buschauffeur? Dan ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je in het bezit bent van voldoende Code 95 registraties. Je bent verplicht om elke 5 jaar minimaal 35 uur aan Code 95 nascholing te registreren. De Code 95 wordt als aantekening bijgeschreven op je rijbewijs.

Waarom is de Code 95 zo belangrijk?

De Code 95 is een belangrijke aanvulling op het chauffeursdiploma. De Code 95 verplichting geldt in heel Europa. Het uiteindelijke doel van de Code 95 regel is een grotere verkeersveiligheid en minder verkeersongevallen met vrachtwagens en bussen

 

Bovendien is de code 95 ingevoerd om de CO2 uitstoot te verlagen door reductie van het brandstofverbruik. Daarom is een verplicht onderdeel van de cursus: een dag zuinig rijden, waarbij je door middel van theorie en praktijk leert om zo zuinig mogelijk met jouw vrachtwagen te rijden.

Maar vooral is code 95 bedoeld om het imago van de transportsector te verbeteren.

Wat leer ik tijdens mijn cursus Code 95?

Er zijn verschillende Code 95 cursussen. Denk aan onderwerpen als:

  • EHBO;
  • Het besturen van de heftruck en reachtruck;
  • Het zekeren van lading;
  • Het bedienen van de autolaadkraan;
  • Het werken met de digitale tachograaf;
  • Hoe voorkom je fysieke belasting.

Wie betaalt mijn Code 95?

Goede geschoolde chauffeurs zijn breed inzetbaar. Door het volgen van de verplichte cursus vergroot de chauffeur zijn kennis en wordt hij een meer waardevolle medewerker. Het is dus zeker in het belang van jouw werkgever dat jij je Code 95 behaalt en behoudt.

In de CAO beroepsgoederenvervoer zijn afspraken gemaakt over de kosten die je werkgever moet vergoeden als je je scholing volgt in opdracht van de werkgever of op grond van een wettelijke verplichting die is verbonden aan de functie (zoals Code 95).

Wat moet je werkgever vergoeden:

  • De cursuskosten;
  • Examengeld;
  • Reiskosten;
  • Cursustijd, wanneer de cursus overdag op een doordeweekse dag is gevolgd.


Wel kan je werkgever je een studiekostenregeling voorleggen. Neem je binnen 3 jaar na het volgen van je cursus ontslag, dan moet je een deel van de kosten terugbetalen. Loopt je contract af of neemt je werkgever het initiatief je te ontslaan, dan hoef je niets terug te betalen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.