Wie beheert VCA?

VCA is misschien wel het belangrijkste instituut om veiligheid tijdens het uitvoeren van werkzaamheden in risicovolle omgevingen te garanderen. In zeer veel sectoren zijn medewerkers verplicht om een VCA certificaat te hebben. Hetzij een VCA basiscertificaat, voor uitvoerende medewerkers, hetzij een VCA VOL certificaat voor leidinggevenden. Er is zelfs een VIL VCU certificaat voor intercedenten. Daarnaast dienen ook organisaties aan VCA eisen te voldoen. Zo is er VCA* voor onderaannemers en VCA** voor aannemers. Maar wie beheert VCA?

Wie beheert VCA? Het beheer is in handen van een stichting

De organisatie die VCA beheert is nog steeds dezelfde organisatie die zorgde voor de oprichting in 1989. Het betreft de SSVV: de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid. De Stichting Samenwerken Voor Veiligheid is een collectief met daarin meerdere beleidsbepalers en belanghebbenden uit de sectoren waarvoor VCA geldt.

Het bestuur van de SSVV

De SSVV bestaat uit een Algemeen en een Dagelijks Bestuur. Het Algemeen Bestuur is verantwoordelijk voor de missie, visie, strategie, diensten en producten en communicatie van de SSVV. Alle bij de SSVV aangesloten (branche)organisaties zijn in het Algemeen Bestuur vertegenwoordigd. Het Algemeen Bestuur komt twee keer per jaar bij elkaar.

 

Het Dagelijks Bestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de SSVV en bestaat uit de voorzitter en vijf leden van het Algemeen Bestuur, de voorzitter van het CCVD-VCA (Centraal College van Deskundigen VCA) en de directeur van de SSVV. Het Dagelijks Bestuur komt vier keer per jaar bij elkaar.

Het Centraal College van Deskundigen VCA

Het Centraal College van Deskundigen VCA speelt een belangrijke rol in het beheer van VCA. Het bestuur heeft weliswaar uitvoerige kennis op onder andere het gebied van regelgeving; in het Centraal College zitten de ervaringsdeskundigen: de specialisten met daadwerkelijke ervaring op het gebied van werken met VCA. Zij vormen de brug naar de werkvloer.

Alle belangrijke brancheorganisaties zijn aangesloten

Het bestuur en het Centraal College van Deskundigen VCA maken beleid in samenwerking met 23 brancheorganisaties. Uit alle belangrijke sectoren waar VCA van toepassing is, is een brancheorganisatie aangesloten. Zo is men ervan verzekerd dat alle noodzakelijke kennis aanwezig is en alle belangen vertegenwoordigd worden.

VCA is zeer levendig

Uit de organisatiestructuur van het beheer van VCA blijkt wel dat het beheren hiervan zeker geen passieve taak is. VCA is zeer levendig. Nieuwe ontwikkelingen, gewijzigde wetgeving, technologie en voortschrijdend inzicht zijn allemaal redenen waarom VCA aan verandering onderhevig is.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »