Welke brandblusser voor in huis?

Wie een brandblusser in huis haalt, doet een verstandige investering. Wanneer er brand uitbreekt, kan een brandblusser de schade beperken of zelfs ernstige schade voorkomen. Maar niet elke soort brandblusser is even geschikt voor thuisgebruik. Zo is een vaste brandblusser voor in huis uiteraard niet aan te raden. Draagbare brandblussers natuurlijk wel. Maar hiervan zijn verschillende soorten en formaten verkrijgbaar. De vraag is: welke brandblusser is voor gebruik in huis geschikt? Wij geven je een overzicht.

Welke brandblusser voor in huis? Veelzijdigheid troef

Als consument kun je in principe kiezen uit drie verschillende soorten blussers: een poederblusser, schuimblusser of CO2-blusser. Alle drie hebben zij uiteraard hetzelfde doel. Alledrie hebben ze echter ook hun voor- en nadelen. Wij kijken bij het beoordelen hiervan naar de geschiktheid voor het blussen van veel voorkomende huisbranden.

 

Er zijn bijvoorbeeld brandblussers verkrijgbaar die uitermate geschikt zijn voor het blussen van metaalbranden. Dit is echter een type brand dat in een huishouden zelden voorkomt. In een huishouden kan veel misgaan: een brandend tafelkleed, een (frituur)pan die vlam vat of een elektrisch apparaat dat kortsluiting maakt. Welke blusser is hiervoor geschikt?

 

Met een poederblusser kun je zeer veel branden blussen: vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Een poederblusser is zeer effectief en heeft als groot voordeel dat je ook apparaten die op stroom zijn aangesloten kunt blussen. Het grote nadeel van een poederblusser is dat deze enorm veel troep (poeder) achterlaat. Veel spullen zullen onbruikbaar worden nadat zij met bluspoeder zijn overspoten.

 

Een schuimblusser heeft eigenlijk alle voordelen van een poederblusser (ook met het schuim kun je veilig apparaten onder spanning blussen), zonder het nadeel van de troep en schade. Of in elk geval in mindere mate.

 

Een CO2 blusser is de beste blusser om vloeistofbranden mee te blussen, maar presteert wat minder wanneer het gaat om het blussen van vaste stoffen of gassen. Een CO2 blusser mag nooit op personen worden gebruikt: het blusmiddel is zeer, zeer koud en kan daardoor brandwonden veroorzaken. Bovendien verdrijft het zuurstof.

Schaf een goede schuimblusser voor thuis aan

Ons advies is om een goede schuimblusser voor thuisgebruik aan te schaffen. Deze kan indien nodig ook op personen worden gebruikt, maar wij raden aan om voor een persoon die in brand staat een blusdeken aan te schaffen.

 

Meer informatie over verschillende brandklasse en welke blusser jij nodig hebt? Bekijk onze video.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou