Welke brandblusser voor elektriciteit?

Er kunnen zeer veel verschillende branden ontstaan. Elke brand heeft een ideale manier van blussen. Dat betekent ook dat er een ideale brandblusser is voor elke brand.

 

Sommige brandblussers zijn zeer veelzijdig. Met deze blussers kunnen meerdere soorten branden effectief worden geblust. Andere blussers zijn zeer specifiek, wat vaak betekent dat ze geschikt zijn voor het blussen van een bepaald type brand. Hoe zit het met elektrische branden? Welke brandblusser gebruikt men voor elektriciteit? In deze blog leggen wij uit welke brandblussers hiervoor wel en niet geschikt zijn.

Welke brandblusser gebruik je voor elektriciteit?

Belangrijk bij het blussen van een elektrische brand is dat er een brandblusser wordt gebruikt die geen elektriciteit geleidt. Blussen met water is daarom bijvoorbeeld niet goed geschikt bij een elektrische brand. Het vuur kan er in principe wel mee geblust worden, maar omdat er een zeer hoge kans is op kortsluiting, is blussen met water gevaarlijk voor degene die blust en voor eventuele omstanders.

 

Welke brandblusser is dan wel geschikt voor elektriciteit? Zowel een schuimblusser als een CO2-blusser kan hiervoor perfect worden gebruikt. Zowel het schuim uit een schuimblusser als CO2 geleidt elektriciteit niet en is daarom niet alleen effectief, maar vooral ook veilig.

 

Belangrijk om daarbij op te merken, is dat een schuimblusser daarnaast ook geschikt is voor het blussen van personen die in brand staan. Een CO2 blusser is daarvoor te koud. Zo koud zelfs, dat dit (ernstige) brandwonden op kan leveren door de extreme kou.

 

Het voordeel van een CO2 blusser, zeker bij elektriciteit, is dat het geen nevenschade aanricht. Worden elektrische branden geblust met een schuimblusser, dan is er een kans dat apparatuur beschadigd raakt. Met CO2 is die kans er niet.

Een goede blusser aanschaffen

In de webshop van ARBO winkel vind je alle soorten brandblussers. Schaf direct de door jou gewenste blusser online aan.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.