Welke brandblusser is verplicht voor horeca?

Ook (juist!) als horecagelegenheid ben je verplicht om te zorgen voor goede brandblussers. Maar welke brandblusser is verplicht voor horeca? Dat hangt deels van de hoedanigheid van het bedrijf af. Net zoals veel andere bedrijven dienen horecazaken te zorgen voor een goede brandblusser voor het blussen van de meest voorkomende branden.

 

Maar in veel horecagelegenheden is er nog sprake van een hoog risico op een ander soort brand: een vetbrand. Deze is niet met gewone brandblussers te blussen. Is er sprake van het risico op een vetbrand, dan dien je een vetblusser aan te schaffen.

Welke brandblusser is verplicht voor horeca in de keuken?

De onderscheidende factor van veel horecazaken ten opzichte van andere bedrijven, is het risico in de keuken. Zijn er bijvoorbeeld frituurpannen aanwezig, dan is een vetblusser een must. Maar ook bij andere pannen waarin gekookt wordt met vetten en oliën, is het risico op een vetbrand aanwezig. Een vetbrand is een aparte categorie: categorie F. Je dient dan ook een categorie F brandblusser aan te schaffen. Kijk in de webshop van ARBO winkel voor een goede vetblusser.

In de rest van het pand

Voor het overige, dus buiten de keuken van een horecazaak, gelden dezelfde eisen als voor andere bedrijven. Er dienen voldoende goede brandblussers aanwezig te zijn. Hoeveel moeten dit zijn? Dat kun je lezen in deze blog. Het minimale aantal brandblussers kent een vrij ingewikkelde berekening. Dit is onder andere afhankelijk van de oppervlakte, het aantal verdiepingen en het feit of er wel of geen gebruik wordt gemaakt van brandslanghaspels. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op voor advies.

 

Voor gebruik in de horeca op andere plekken dan de keuken, dus in de rest van het bedrijf, zijn ABC-brandblussers geschikt. Dit zijn brandblussers die geschikt zijn voor het blussen van vaste branden, vloeistofbranden en gasbranden. Ook de voormalige en inmiddels vervallen categorie E (elektrische branden) kan door ABC-blussers worden geblust. Je hebt daarbij keuze uit een poederblusser of een schuimblusser. Let op: niet alle blussers zijn ABC-blussers. Sommige blussers zijn alleen AB-blussers, wat betekent dat gasbranden hier niet mee kunnen worden geblust. Kies altijd voor een ABC blusser.

Vergeet ook blusdekens niet

Welke brandblusser verplicht is voor de horeca is dus vrij eenvoudig, maar vergeet ook blusdekens niet. Bij veel kleine branden kun je hiermee snel optreden. Bovendien zijn blusdekens ook geschikt voor personen die in brand staan.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou