Welke brandblusser in de keuken?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, helaas is dit ook zo bij een brand in de keuken. Maar welke brandblusser gebruik je nou het beste in de keuken? Daarover gaat het in dit artikel. Weet je trouwens waarom er in de keuken zo vaak brand ontstaat? En dat er verschillende soorten branden zijn in de keuken? We vertellen je er alles over. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus doe je voordeel met de onderstaande tips.

Welke brandblusser in de keuken?

Om antwoord te vinden op de vraag, welke brandblusser nou het veiligst en meest effectief is in de keuken, moeten we goed kijken naar de voornaamste oorzaak van keukenbranden. De grootste boosdoeners voor brand in de keuken zijn: vlam in de pan, een oververhitte pan die brand veroorzaakt op andere voorwerpen of oppervlaktes, en te heet geworden vet of olie. Vet en olie kunnen zo heet worden, dat ze spontaan in brand vliegen. Op zo’n moment wil je niet twijfelen over welke brandblusser hierbij het meest geschikt is. Natuurlijk kan in de keuken ook brand door kortsluiting ontstaan.

 

Omdat de oorzaken verschillen, verschillen ook de type brandblussers die je idealiter in jouw keuken hebt. Het beste kun je twee soorten brandblussers aanschaffen, namelijk de zogenaamde poeder- en schuimblussers en een vetbrandblusser. De poederblusser en schuimblusser zijn geschikt voor vaste stoffen en vloeibare stoffen.

 

Met de poederblusser kun je ook gasbranden blussen, hierdoor heeft deze blusser onze lichte voorkeur voor gebruik in de keuken. Voor het te heet geworden frituurvet, of de brandende olie, kun je het beste werken met een vetbrandblusser. Het woord zegt het eigenlijk al.

Brandblusser voor in de keuken kopen?

Nu je weet welke brandblussers er minimaal thuishoren in jouw keuken, kun je waarschijnlijk niet wachten om jouw keuken opperst veilig te maken. Bestel nu jouw brandblusser voor in de keuken eenvoudig online, bijvoorbeeld in de webshop van ARBO winkel.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou