Welk verband bij welke wond?

Wanneer een slachtoffer een wond heeft opgelopen, is het belangrijk om deze wond direct op de juiste manier te verbinden. De manier om een wond te verbinden, is uiteraard met behulp van een verband. Er zijn alleen echter veel verschillende soorten wonden en veel verschillende soorten verbanden. Welk verband moet bij welke wond worden gebruikt? In dit artikel behandelen wij de meest voorkomende wonden en welke soorten verband hiervoor gebruikt moeten worden.

Welk verband bij droge wonden?

Bij droge wonden, dat wil zeggen: wonder zonder infectie, kan regulier verband worden gebruikt. Let echter wel op: “droge wonden” betekent dus niet dat de wond zelf helemaal droog is. Er kan sprake zijn van bloed of wondvocht. Dit betekent dat verband dat direct wordt aangebracht op de wond mogelijk kan verkleven. Dat is pijnlijk wanneer het verband wordt verwijderd en zorgt ervoor dat wonden die net dicht zijn gegroeid weer open kunnen gaan.

 

Breng indien nodig op een droge wond eerst wat vocht inbrengende wond gel aan en/of dek de wond eerst af met vet gaas. Verband kan vervolgens over dit gaas worden aangebracht. Het gaas verkleeft niet met de wond en zorgt ervoor dat het verband niet direct in contact komt. Gebruik bij een wond altijd steriel gaas en steriel verband. Dit is in elke goede EHBO koffer aanwezig.

 

Vet gaas in combinatie met steriel wondverband kan ook worden gebruik bij wonden die al aan het genezen zijn of schaafwonden.

Bloedende of lekkende wonden

Is er sprake van een bloedende of lekkende (wondvocht) wond? Dan dient er absorberend verband te worden gebruikt. Absorberend verband heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een veel hoger absorberend vermogen dan normaal verband. Hierdoor zal de wond minder snel gaan doorlekken.

Specialistische verbanden

Voor wonden als bijtwonden, infectiewonden en brandwonden is vaak specialistisch verband nodig, of dient er eerst een behandeling plaats te moeten vinden. Infectiewonden moeten eerst worden gereinigd met antiseptica en brandwonden moeten eerst worden behandeld met speciale gel of crème. 

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou