Wat zit er in een brandblusser?

Een vraag die veel voorbij komt in de wereld van BHV is: wat zit er precies in een brandblusser? Om die vraag volledig te beantwoorden, moeten we eerst goed begrijpen wat een brandblusser precies is en wat de verschillende soorten brandblussers zijn. Je leest hier alles over in dit artikel. Wij leggen je uit wat er te vinden is in de verschillende soorten brandblussers.

Wat zit er in een brandblusser?

In de puurste vorm is een brandblusser natuurlijk een apparaat om branden mee te blussen. Helaas is het in de praktijk zo dat de elke  brandblusser niet zomaar iedere brand kan blussen. De brandblusser wordt gebruikt voor het blussen van kleine, beginnende branden. We onderscheiden vier verschillende soorten brandblussers, of beter gezegd vier verschillende brandblusmiddelen: poeder, water, CO2 en schuim. Welke is nou het meest geschikt voor jouw organisatie?

 

De poederblusser is, zoals zijn naam doet vermoeden, gevuld met poeder. Een erg krachtig blusmiddel. Het nadeel is dat er grote nevenschade kan ontstaan aan elektronische apparatuur na de brand. Het poeder gaat namelijk overal in zitten.

 

De waterblusser blust branden op basis van water, een goedkoop middel om mee te blussen. Een nadeel dat afgewogen moet worden, is dat de brandblusser met water niet geschikt is voor branden die veroorzaakt zijn door olie of benzine. De waterblusser is bovendien vorstgevoelig.

 

Als derde variant onderscheiden we de CO2 brandblusser. Door deze brandblusser wordt het vuur verstikt met kooldioxide. De zuurstofconcentratie daalt, waardoor het vuur zich niet meer kan verspreiden.

Als laatste kennen we de zogenaamde sproeischuimblusser. Bij deze brandblusser is het blusmiddel schuim in combinatie met water. Ook hier wordt het zuurstof weggenomen van de brand.

Geschikte brandblusser aanschaffen?

Hopelijk heeft bovenstaande informatie je een beter beeld gegeven van waar je op moet letten bij het aanschaffen van een brandblusser. Koop jouw brandblusser nu in de webshop van ARBO Winkel. Of lees eerst over de eigenschappen en voordelen van de verschillende soorten brandblussers.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou