Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)?

Persoonlijke beschermingsmiddelen dienen in zeer veel sectoren te worden gedragen of gehanteerd. Maar wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)? Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn, zoals de naam al zegt, middelen die door werknemers worden gedragen of gebruikt om te zorgen voor meer veiligheid en bescherming tijdens calamiteiten en ongevallen. Er zijn veel verschillende soorten PBM. Wij lichten er de meest gebruikte uit.

Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)? Een overzicht

Persoonlijke beschermingsmiddelen dragen bij aan het vergroten van de veiligheid in werkomgevingen. Door het dragen van goede PBM wordt de kans op letsel bij een ongeval verminderd. Veel voorkomende categorieën PBM zijn: hoofdbescherming, werkhandschoenen, gehoorbescherming, veiligheidsbrillen, veiligheidsschoenen en valbeveiliging.

 

De bekendste vorm van hoofdbescherming is uiteraard de bouwhelm. Een goede bouwhelm beschermt tegen de impact van een vallend object. Het dragen van hoofdbescherming is op veel plekken verplicht. Daar waar risico is op vallende objecten vanaf hoogte, is deze vorm van hoofdbescherming gemeengoed.

 

Werkhandschoenen zijn er in verschillende soorten. Het is belangrijk om de juiste categorie werkhandschoenen te gebruiken voor optimale bescherming. Handschoenen die beschermen tegen gevaarlijke stoffen hebben andere eigenschappen dan werkhandschoenen die beschermen tegen de gevaren van zware machines.

 

Gehoorbescherming is in zeer veel sectoren relevant. Al vanaf 80 decibel, een waarde die snel wordt gehaald, is er een risico op gehoorschade.

 

Veiligheidsbrillen beschermen de ogen tegen stof, splinters en andere deeltjes, maar ook gevaarlijke stoffen. Een veiligheidsbril is een zeer veel gebruikt persoonlijk beschermingsmiddel. Ogen zijn zeer kwetsbaar. Daarom zijn naast veiligheidsbrillen op veel plekken ook oogdouches aanwezig.

 

Veiligheidsschoenen zijn, net als handschoenen, verkrijgbaar in verschillende categorieën om optimale bescherming te kunnen bieden bij het gebruik. Zeer bekend zijn de schoenen met verstevigde neuzen.

 

Valbeveiliging is essentieel bij het werken op hoogte. Valbeveiliging zorgt er in een hoogwerker voor dat mensen die op de hoogwerker aanwezig zijn niet uit de bak kunnen vallen. Valbeveiliging kan levens redden.

Koop persoonlijke beschermingsmiddelen bij ARBO centrum

Alle bovengenoemde persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen worden gekocht bij ARBO winkel.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou