Wat zijn NEN normen en wat houden NEN normen in?

Een NEN norm is een samenvatting waarin beschreven staat welke afspraken er zijn, of aan welke specificaties of criteria een product, dienst of methode moet voldoen. Het is iets anders dan een wet, wat er in de wet staat moet. Een norm is meer een beschrijving van wat de wet dan van je verwacht en hoe je hieraan kan voldoen. Oftewel volg je de normen goed op, dan houd je, je aan de wet.

 

Zo staat er bijvoorbeeld in de wet dat een heftruck goed zichtbaar moet zijn, onder andere dankzij voldoende verlichting. In een NEN norm wordt dan omschreven waaraan die verlichting moet voldoen, hoeveel lampen er op moeten en waar. Dit is dan een afspraak/norm zodat alle leveranciers van heftrucks ervoor zorgen dat de verlichting op de heftruck voldoet aan de eisen welke de wet stelt. Normen geven in principe de praktische invulling aan wat er in de wet staat geschreven.

Wie bepaalt de NEN normen?

NEN staat voor Nederlandse Norm, NEN is ook de naam van het samenwerkingsverband tussen het Nederlands Normalisatie-instituut en de Stichting NEC. NEN is er voor Nederland, zo ook Europa en zelfs wereldwijd. Zo heb je NEN-EN en Eurocodes als Europese normen, maar ook wereldwijd beschreven normen, genaamd ISO. NEN zorgt er voor dat bedrijven, producenten en leveranciers met elkaar in gesprek gaan en samen afspraken maken, NEN normen, waaraan iedereen in een specifiek vakgebied aan kan voldoen.

Is het volgen van NEN normen verplicht?

Nee in principe is dit geen verplichting, maar het garandeert wel dat je voldoet aan de eisen welke de wet aan je stelt. Dit maakt je werk of het ontwikkelen van een product een stuk makkelijker, kijk naar de NEN normen en volg deze. Bovendien als je product aan de NEN normen voldoet zal het ook beter verkocht worden. Een bouwvakker, schilder, of timmerman zal bijvoorbeeld liever een rolsteiger kopen welke voldoet aan de NEN normen.

 

Op www.nen.nl kan je alle normen inzien welke in Nederland worden toegepast.
Ben jij opzoek naar een NEN cursus? Wij verzorgen de NEN3140 cursus.

 

Wil je meer informatie over deze cursus? Mail ons gerust.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.