Wat zijn de voordelen van een poederblusser?

Ben je op zoek naar een brandblusser? Er zijn verschillende mogelijkheden. Welke je moet kiezen hangt vooral af van de situatie, maar ook van je wensen. Hieronder lichten we de voordelen van de poederblusser toe.

1. Veel verschillende branden

De voornaamste reden om een poederblusser te kiezen boven een schuimblusser is dat de poederblusser geschikt is om meerdere soorten branden te blussen. Meer nog dan met een schuimblusser.

Met een poederblusser kan je niet alleen vaste stoffen en vloeistoffen blussen, ook het blussen van gasbranden is mogelijk. Net als bij de schuimblusser wordt bij het blussen met poeder de brand verstikt. De brandstof en zuurstof worden gescheiden. Het vuur dooft uit.

2. Niet vorstgevoelig

Een poederblusser kan bij zeer lage temperaturen worden gebruikt. Het poeder kan namelijk niet bevriezen. Daarom kan de poederblusser ook makkelijk buiten worden opgehangen, ook in zeer koude gebieden.

3. Niet elektrisch geleidend

Hoewel het poeder veel nevenschade kan aanrichten, is een poederblusser zeer geschikt voor het blussen van elektrische branden en apparatuur. Nevenschade ontstaat omdat het poeder in alle naden en kieren gaat zitten.

 

Maar niet alleen elektrische apparaten kunnen worden beschadigd, ook meubels en huishoudelijke spullen zijn moeilijk schoon te krijgen na het blussen met poeder. Bij thuisgebruik moet hier zeker rekening mee worden gehouden.

4. Niet alleen voordelen

Eerlijk is eerlijk. Het blussen met poeder kent niet alleen voordelen. Hoewel we de poederblusser zeer sterk aanraden vanwege het feit dat deze zoveel verschillende branden kan blussen, noemen we toch een aantal kanttekeningen.

●      Na het blussen blijft er ontzettend veel troep achter.

●      De poederblusser blust onder grote druk. Er ontstaat een grote stofwolk van poeder. In een relatief kleine ruimte kan dit ervoor zorgen dat de zichtbaarheid zeer slecht wordt en dat de brandhaard niet meer goed te zien is.

●      Als laatste heeft het bluspoeder een laxerende werking wanneer het wordt ingeademd. Dit laatste kan natuurlijk erg vervelend zijn, maar weegt zeker niet op tegen de voordelen van het blussen met poeder.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou