Wat zijn de gevolgen wanneer je geen rookmelders in huis hebt hangen?

Een rookmelder is een speciaal apparaat dat op de rookverschijnselen van een brand reageert. Het signaleert niet alleen branden, maar kan ook de bewoners waarschuwen door een alarmsignaal af te geven. Misschien heb je al een rookmelder in huis, maar misschien ook helemaal geen. Wat zijn de gevolgen wanneer je geen rookmelders in huis hebt hangen? Die gevolgen zijn sinds 1 juli 2022 groot.

Rookmelder verplicht

Een rookmelder in huis hebben is sinds 1 juli 2022 verplicht. Zowel koopwoningen als huurwoningen dienen dan te beschikken over een rookmelder op elke woonlaag. Hierbij kun je denken aan de gang. Rookmelders moeten een CE keurmerk hebben en voldoen aan de NEN-14606.

Wat zijn de gevolgen als je geen rookmelders hebt?

Als je geen rookmelders in huis hebt, heeft dit niet direct gevolgen voor je eventuele brandverzekering. Althans, dit is voorlopig zo. Het kan zijn dat de wetgeving in de toekomst nog gaat veranderen. Echter zijn hier nu wel enkele uitzonderingen op. Als duidelijk in je verzekeringscontract is aangegeven dat je een rookmelder moet hebben, kan het niet hebben van rookmelders wel degelijk van invloed zijn op hoeveel je vergoed krijgt vanuit je brandverzekering. Is er sprake van een brand en heb je op dat moment geen rookmelder, dan kan het maar zo zijn dat je niets vergoed krijgt. Je kunt er dan ook maar beter voor zorgen dat je rookmelders hebt.

 

Maar laten we vooral ook benoemen dat het zeer veilig is om voldoende rookmelders te hebben. Daar wil je toch gewoon voor zorgen? Een rookmelder kan in zeer veel gevallen een brand bovendien eerder opmerken dan mensen. Zo kunnen schade en slachtoffers beperkt of voorkomen worden.

Daarom toch rookmelders installeren

Met rookmelders kun je levens redden. Ongeveer de helft van de woningbranden die ontstaan zijn geen branden waarbij er sprake is van grote vlammen, maar smeulende vuurtjes. Dit zijn branden die giftige rook veroorzaken en voor de meeste slachtoffers zorgen. Daarom is het zeer belangrijk om in je woning voor voldoende rookmelders te zorgen. Deze waarschuwen je op tijd, waardoor je minder kans hebt op het inademen van giftige stoffen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou