Wat te doen bij een bloedneus?

Hoofd voorover, hoofd achterover, snuiten, hoog knijpen, laag knijpen, je nek koelen: je leest nogal verschillende adviezen. Maar wat moet je nu echt doen? Wanneer je een bloedneus hebt, is het zaak dat het wondje zo snel mogelijk stolt. Maar hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.

Hoe ontstaat een bloedneus eigenlijk?

Een bloedneus ontstaat doordat een bloedvaatje in de neus knapt. Deze bloedvaatjes worden beschermd door een dun slijmvlies, maar zijn alsnog kwetsbaar. Een bloedneus kan door diverse oorzaken ontstaan. Stoten, aanraken of neuspeuteren, maar ook door niezen, bijvoorbeeld. Ook een verhoogde bloeddruk kan ervoor zorgen dat een bloedneus ontstaat. Bij droge, warme lucht zijn sommige mensen vatbaarder voor bloedneuzen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je hier in de zomer wel eens last van hebt.

 

In vrijwel alle gevallen is een bloedneus onschuldig. Probeer vooral rustig te blijven. Het bloedverlies kan nogal heftig ogen, maar ook dat is onschuldig.

Wat te doen bij een bloedneus?

Wanneer je een bloedneus hebt, kun je eerst even voorzichtig je neus leeg snuiten. Dit kan ervoor zorgen dat je achteraf minder last krijgt van propjes en korstjes in de neus. Ga rustig zitten en knijp de neus direct onder het neusbeen stevig dicht. Buig je hoofd licht voorover. We schreven in de inleiding al dat soms wordt geadviseerd om voorover te buigen (anderen zeggen weer achterover). Het maakt in principe voor het herstellen van de bloedneus niet uit. De reden waarom je het beste licht voorover kunt buigen, is dat het bloed op die manier niet in je keel stroomt. Dat kan een naar gevoel geven en misselijkheid veroorzaken.

 

Wanneer je de neus goed dichtknijpt, is het bloeden meestal na een paar minuutjes gestold. Daarna is het verstandig om even rustig aan te doen. Ga niet te fanatiek bewegen en weersta de verleiding om aan of in je neus te zitten. Zo voorkom je dat het gesprongen vaatje opnieuw open gaat.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou